Zavádzanie nového programu sledujú učitelia s napätím

NETKY.SK • 10 Február 2015, 17:26 • 2 min
Zavádzanie nového programu sledujú učitelia s napätím

BRATISLAVA - Sekcia materských škôl pri Slovenskej komore učiteľov s napätím očakáva ďalší postup kompetentných pri zavádzaní nového Štátneho vzdelávacieho programu.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala Andrea Benková zo Sekcie materských škôlok Slovenskej komory učiteľov, medzi učiteľskou verejnosťou prevláda obava z opakovania situácie z roku 2008, keď sa zaviedlo do praxe súčasne platné kurikulum iba s veľmi slabou metodickou a odbornou podporou. Učiteľky boli preto nútené po prvý raz v histórii vytvárať kurikulárny dokument, konkrétne školský vzdelávací program bez náležitých kompetencií a včasného doručenia usmerňujúceho metodického materiálu. Preto sa podľa Benkovej sekcia tentokrát obrátila listom priamo na ministra školstva s tým, aby sa v danej záležitosti začalo ministerstvo aktívne konať.

 

Učitelia z materských škôlok od ministerstva požadujú napríklad vydanie dodatku k štátnemu vzdelávaciemu programu s vytvorením postupnosti štandardov podľa vývinovej úrovne detí, tiež o spustenie programov kontinuálneho vzdelávania pedagogických zamestnancov k novému programu alebo o vydanie nových metodík. Učiteľky materských škôl majú už v septembri začať pracovať v súlade s novým vzdelávacím programom. Keďže počas letných mesiacov je prevádzka materských škôl obmedzená, je podľa Benkovej nutné urobiť tak najneskôr do konca júna, aby sa pedagógovia materských škôl mohli na zmenu dostatočne pripraviť. 

 

Nový štátny vzdelávací program pre materské školy predstavil minister školstva Juraj Draxler v decembri minulého roku. V porovnaní so súčasným platným programom má byť podľa ministra pre učiteľov jednoduchší. V podstatnej časti programu je definovaný výkonový štandard, ktorý hovorí o tom, čo má dieťa ovládať. Následne je definovaný aj obsahový štandard ako proces, ako sa dieťa učí. Novinkou je, že do vzdelávacieho programu integrovali evalvačné otázky. Učiteľka si teda podľa ministerstva môže pozrieť otázky a sama si ich kladie, aby zistila, či postupuje správne a či dieťa ovláda to, čo má ovládať. Dokument má tiež posilniť niektoré oblasti, ktoré sa týkajú rozvíjania kritického myslenia či ovládania geometrických obrazcov. 

 

Na potrebu nového štátneho vzdelávacieho programu pre materské školy v minulosti upozorňovalo viacero učiteliek. Zástupcovia petičného výboru učiteliek materských škôl doručili začiatkom novembra na ministerstvo školstva aj petíciu, v ktorej žiadali ministra, aby schválil nový Štátny vzdelávací program pre materské školy a umožnil tým jeho zavedenie do praxe od septembra 2015. Petíciu podpísalo 618 ľudí, najmä učiteliek materských škôl. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona