Zavádzanie duálneho vzdelávania je na začiatku

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 14:26 • 2 min
Zavádzanie duálneho vzdelávania je na začiatku

BRATISLAVA - Zavádzanie duálneho vzdelávania na stredných odborných školách je na začiatku. Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásila štátna tajomníčka ministerstva školstva Romana Kanovská.

slovakia

left justify in out

Zamestnávatelia, ktorí sa chcú zapojiť do systému duálneho vzdelávania od nového školského roka, už môžu podať žiadosť o overenie spôsobilosti, musia tak urobiť do piatku 10. apríla. Bez overenia totiž nemôžu poskytovať praktické vyučovanie. Žiaci posledného ročníka základných škôl pritom musia riaditeľovi svojej školy odovzdať prihlášku na strednú školu rovnako do 10. apríla. Ak teda chcú absolvovať duálne vzdelávanie už v najbližšom školskom roku, nevedia, na ktorú strednú školu sa majú hlásiť. Duálne vzdelávanie v nadchádzajúcom školskom roku bude teda rezort vnímať ako pilotný projekt, ktorý treba naštartovať.

 

Štátna tajomníčka ministerstva školstva dnes spolu so štátnym tajomníkom ministerstva práce Branislavom Ondrušom vyjadrili spokojnosť, že zákon už vstúpil do platnosti. Očakávajú od neho lepšie prepájanie vzdelávania s praxou. Ondruš dodal, že systém duálneho vzdelávania by mal mať pozitívny dopad na trh práce. Najväčší problém na trhu práce je pritom podľa neho priepasť medzi zručnosťami, kvalifikáciami a schopnosťami absolventov škôl v porovnaní so zručnosťami a kvalifikáciami, ktoré požadujú zamestnávatelia. Systém podľa Ondruša prinesie úsporu nákladov na vzdelávanie vlastných zamestnancov a tiež úsporu nákladov na vzdelávanie nezamestnaných, keďže absolventi budú zo škôl vychádzať lepšie pripravení. 

 

Kanovská hovorí o tom, že celý proces duálneho vzdelávania treba naštartovať. Prvým krokom je podľa nej platný zákon a možnosť zamestnávateľov požiadať o zapojenie sa do duálneho vzdelávania. Rezort školstva pritom očakáva, že až školský rok 2015/2016 bude prvý štartovací, keď sa nastavia procesy a odkryjú požiadavky trhu aj zo strany rodičov. Počty zamestnávateľov, ktorí sa uchádzajú o vstup do duálneho vzdelávania na budúci školský rok prezradí ministerstvo na budúci týždeň. 

 

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský dnes povedal, že zamestnávatelia do konca mesiaca musia absolvovať certifikácie, aby získali osvedčenie, vďaka ktorému budú môcť časť vzdelávania uskutočňovať priamo v podniku. "Je to pilotný projekt. Tie podniky, ktoré sú už dnes ochotné vstúpiť do systému, sú také, ktoré boli v overovaní v národnom projekte Rozvoj stredného odborného vzdelávania pod Štátnym inštitútom odborného vzdelávania. Tie podniky už boli vtiahnuté do problematiky a neboja sa do systému vstúpiť už dnes. Ostatní hľadajú odpovede na mnohé otázky," uviedol Malatinský. 

 

V celom nastavovaní duálneho systému sú ešte stále aj sporné body. Viceprezident AZZZ Rastislav Machunka dnes spomenul, že diskutovanou otázkou naďalej ostáva nedostatočná motivácia zamestnávateľov, aby sa zapojili do systému. To môže byť podľa neho do budúcna problém. S ministerstvom školstva stále rokujú, aby sa motivácia zvýšila. Ak sa študent uplatní v danom podniku, asociácia žiada ďalšiu dodatočnú daňovú motiváciu. 

 

Malatinský na záver dodal že v tomto roku chcú vyriešiť čo najviac sporných otázok. "Keď sa v septembri tohto roku budú hlásiť firmy do duálneho systému pre rok 2016/2017, dovtedy chceme vyriešiť čo najviac otázok, nech sa firmy vedia pripraviť," dodal Malatinský. 

 

Zamestnávatelia a živnostníci budú môcť podľa nového zákona o odbornom vzdelávaní uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Na ich základe budú môcť žiaci mať prax priamo u zamestnávateľa. Žiaci budú mať za svoju prax zaplatené, môžu získať prospechové štipendiá a od zamestnávateľov aj podnikové štipendiá. Zamestnávatelia okrem toho, že si budú pripravovať študentov podľa svojich potrieb, budú mať nárok na daňové úľavy. "My očakávame, že celkový dopad daňových úľav na štátny rozpočet do roku 2018 môže byť 26 až 27 miliónov eur. Tieto peniaze nám budú chýbať v rozpočte, ale efekt, že tu bude kontakt medzi praxou a vzdelávaním, je obrovský,“ povedal 1. apríla predseda vlády Robert Fico a označil zákon za prelomový. 

 

Inšpiráciou pre ministerstvo školstva pri príprave zákona boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Novým zákonom ministerstvo reaguje na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov. V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies