Zaujímavé zistenie vedcov: Ak spávate menej ako 6 hodín, vaše telo potrebuje toto!

NETKY.SK • 9 November 2018, 12:05 • 2 min
Zaujímavé zistenie vedcov: Ak spávate menej ako 6 hodín, vaše telo potrebuje toto!

Čo sa deje s naším telom, ak mu nedoprajeme dostatok spánku?

slovakia

left justify in out

To, že nedostatok spánku pre telo prospešný nie je, vieme všetci. Koniec-koncov, zrejme to po niekoľkých dňoch na sebe aj poriadne cítime. Či už za ponocovanie môže množstvo práce, problém so zaspávaním, stres alebo sa jednoducho radi zabávate, mali by ste vedieť, na čo najnovšie v tejto súvislosti prišla veda.

 

Nech už sú vaše dôvody krátkeho spánku akékoľvek, vedci pre vás majú užitočnú radu. Ráno po prebudení by ste sa vraj mali poriadne napiť vody. Na základe sérii testov a pozorovaní, na ktorých sa podieľalo 25-tisíc ľudí, sa zistilo, že ak si telo dostatočne neodpočinie dochádza k dehydratácii a tá významne umocňuje pocit únavy.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Podľa odborníkov má organizmus po menej ako šiestich hodinách spánku oveľa väčšie nároky na vodu ako obvykle. Spôsobuje to hormón vazopresín zodpovedný za reguláciu tekutín v tele. Stará sa o to, aby počas noci telo čerpalo „zo zásob“, no funguje v závislosti od spánkového cyklu. Pokiaľ teda vstávate skôr, než sa vôbec „dostane k slovu“, na celkovej únave sa podieľa práve dehydratácia.

 

Ak sa vám teda nepodarí v noci poriadne vyspať, myslite na pitný režim a hneď po prebudení si doprajte pohár vody. Únavu by ste mali pociťovať oveľa menej.

 

img

Zdroj: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona