Záujemcovia o PPP nemocnicu v Bratislave dostali mesiac navyše

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:54 • 2 min
Záujemcovia o PPP nemocnicu v Bratislave dostali mesiac navyše

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) dalo väčší priestor potenciálnym záujemcom o PPP projekt novej bratislavskej nemocnice na prihlásenie sa do súťaže, na konci ktorej si štát vyberie partnera a teda investora pre zdravotnícke zariadenie. Lehotu, dokedy môžu požiadať o účasť v súťažnom dialógu, predĺžilo už dvakrát. Nateraz je konečným termínom 31. marec, čo je o mesiac viac, ako pôvodne stanovilo. Opätovné predĺženie lehoty MZ nepredpokladá.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo tvrdí, že ostatná úprava termínu súvisí so zmenou kvalifikačných podmienok. Tie sa týkali ekonomickej a finančnej spôsobilosti uchádzačov, kedy sa odstránila požiadavka na záujemcov, aby predložili kladné vyjadrenie banky, že za posledné tri roky neboli v nepovolenom debete a sú schopní plniť svoje záväzky voči banke. "Zmenou predmetnej podmienky sa môže rozšíriť okruh potenciálnych záujemcov a z tohto dôvodu sa verejný obstarávateľ rozhodol k dodatočnému predĺženiu lehoty na predkladanie žiadosti o účasť," uviedla hovorkyňa MZ Martina Šoltésová. Zmenu podmienky vysvetľuje tým, že MZ chcelo zabezpečiť súlad s výkladovým stanoviskom Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré bolo vydané až po vyhlásení verejného obstarávania.

 

Výkonný riaditeľ Health Policy Institute Tomáš Szalay za posunmi termínov vidí možný nedostatok záujemcov o projekt. Potenciálni investori sú podľa neho možno opatrní a do súťaže sa zatiaľ nehlásia. "Projekt je nejasný, očakávania ministerstva zdravotníctva sa odlišujú od stanoviska poradcu. Rovnako blížiace sa voľby predstavujú riziko neúspešného verejného obstarávania," konštatoval Szalay.

 

Spomedzi potenciálnych záujemcov sa do projektu vysoko pravdepodobne nezapojí Investičné skupina Penta, do súťaže nepôjde ani spoločnosť Medirex Group. Takzvaných predkvalifikačných diskusií, ktoré predchádzali verejnému obstarávaniu, sa zúčastnilo celkovo 26 potenciálnych záujemcov.

 

Ministerstvo v rámci tendra obstaráva koncesiu na projektovanie, výstavbu, financovanie a 30-ročnú prevádzku a údržbu novej nemocnice v Bratislave. Meno súkromného investora malo byť podľa prvotných informácií známe koncom tohto roka. "Termíny závisia na externých faktoroch ako počet žiadostí o účasť, či správanie a reakcie účastníkov počas súťažného dialógu a pod., takže v tomto momente to nie je možné presne odhadnúť," uviedla Šoltésová. Rezort vyhlásil verejné obstarávanie na investora v polovici januára, vyberať ho bude formou súťažného dialógu, ktorý obmedzilo na maximálne desiatich účastníkov.

 

Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prepočtov MZ by mala stáť v rozmedzí od 200 do 250 mil. eur. Moderná nemocnica má mať približne 880 lôžok, zvládnuť má ročne 44 tisíc hospitalizácií, 875 tisíc návštev v ambulanciách, 610 tisíc diagnostických výkonov a 47 tisíc operácií. Nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu. Nové zdravotnícke zariadenie malo byť podľa prvotných informácií dokončené v závere roka 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies