Záujemcovia o kúpu diamantov by mali byť opatrní

NETKY.SK • 19 November 2017, 18:03 • 2 min
Záujemcovia o kúpu diamantov by mali byť opatrní

BRATISLAVA - Slovenský gemologický inštitút odporúča záujemcom o nadobudnutie diamantov a klenotníkom, osobitne v období pred vianočnými sviatkami, zvýšenú obozretnosť. Informoval predseda Slovenského gemologického inštitútu Martin Mikuš.

slovakia

left justify in out

Mikuš upozornil na nedávny prípad, keď podvodníci na syntetickom diamante vytvorili identifikačný nápis laboratória Amerického gemologického inštitútu (Gemological Institute of America - GIA) tak, aby sa javilo, že kameň je skutočným nositeľom vlastností opísaných v certifikáte vystavenom k prírodnému diamantu.

 

Tento laserový nápis na páse diamantu obsahoval pritom skutočné číslo certifikátu vystaveného jeho laboratóriom v roku 2015 k prírodnému diamantu. Zámenu odhalilo testovanie na najmodernejších zariadeniach. Taktiež posúdením samotného nápisu sa zistilo, že písmo má mierne odlišné od toho, aké používa GIA, čo potvrdilo, že nápis je falošný.

 

Mikuš upozorňuje, že pri zámene prírodného drahého kameňa za syntetický nebudú parametre diamantu, a teda ani jeho hodnota korešpondovať s jeho cenou. Nový majiteľ tak môže utrpieť značnú finančnú škodu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies