Záujemca o kúpu nehnuteľnosti by si mal žiadať energetický certifikát

NETKY.SK • 20 August 2013, 17:23 • 2 min
Záujemca o kúpu nehnuteľnosti by si mal žiadať energetický certifikát

BRATISLAVA - Jeseň je už tradične silným obdobím na predaj a prenájom nehnuteľností. Od januára 2013 je vlastník, ktorý predáva alebo prenajíma nehnuteľnosť, povinný doložiť energetický certifikát. Kupujúci tak má predstavu o energetickej hospodárnosti budovy. Najviac certifikátov získali nehnuteľnosti v bratislavskom a najmenej v banskobystrickom kraji.

slovakia

left justify in out

"Energetická náročnosť domu alebo bytu môže byť kľúčovým faktorom pri rozhodovaní sa o kúpe alebo prenájme. Kúrenie či chladenie, zohrievanie vody a osvetlenie sú totiž oblasťou, kde sa dajú ušetriť stovky eur ročne," konštatuje štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR)SR František Palko.

V súčasnosti budovy predstavujú 40 % spotreby konečnej energie. Cieľom Európskej únie pritom je, aby do roku 2020 mali všetky nové budovy takmer nulovú spotrebu energie, čo znamená, že na ich prevádzku bude potrebné dodávať minimum energie. Preto dnes novú stavbu bez energetického certifikátu nie je možné ani skolaudovať. Majitelia nehnuteľností aj realitné kancelárie sú zároveň povinní uvádzať energetickú triedu v inzerátoch.

Aj pri prenájme či kúpe bytu v bytovom dome má majiteľ povinnosť preukázať sa certifikátom, pokiaľ bol danému domu udelený. Ak bola v dome vykonaná rekonštrukcia, zateplenie alebo výmena okien, môže energetický certifikát značne zhodnotiť cenu bytu. Energetické triedy sú stanovené ako A, B, C, D, E, F, G, pričom budovy v triede A sú najúspornejšie. Pri certifikácii sa hodnotí spotreba energie na vykurovanie, prípravu teplej vody, vetranie či chladenie a osvetlenie. Certifikát môže vystaviť odborník, ktorý má príslušné vzdelanie, aspoň tri roky odbornej praxe a absolvuje školenie Slovenskej komory stavebných inžinierov. Ich zoznam je možné nájsť na stránke www.sksi.sk.

V prípade, že vlastník budovy neobstará energetický certifikát v príslušných lehotách, neodovzdá ho novému vlastníkovi pri predaji budovy či nájomcovi, alebo neuvedie v inzeráte ukazovateľ energetickej hospodárnosti, Štátna energetická inšpekcia je oprávnená mu udeliť pokutu. Pri fyzických osobách do výšky 2000 eur, pri právnických do výšky 5000 eur. Orgán verejnej moci má tiež povinnosť vystaviť štítok energetickej hospodárnosti na viditeľné miesto v budovách, ktoré navštevuje verejnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies