Záujem slovenských firiem o daňové raje rastie, utekajú najmä do USA

NETKY.SK • 4 November 2013, 11:25 • 2 min
Záujem slovenských firiem o daňové raje rastie, utekajú najmä do USA

BRATISLAVA - Za prvé tri štvrťroky tohto roku sa počet slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 179 na 3823.

slovakia

left justify in out

Ukázali to najnovšie štatistiky poradenskej spoločnosti Bisnode, podľa ktorej sa záujem spoločností o daňové raje neustále zvyšuje. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj aktuálne investovali do základného kapitálu týchto podnikateľských subjektov viac ako 8,5 miliardy eur.

"Prvých deväť mesiacov v roku 2013 sa na Slovensku nieslo v duchu pretrvávajúceho záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu, ochranu majetku a zaistenie anonymity prostredníctvom zahraničných firiem. Naše aktuálne štatistiky potvrdzujú, že dopyt po daňových rajoch neutícha," skonštatoval riaditeľ spoločnosti Bisnode Milan Seliak.

Medzi najlákavejšie daňové raje stále patria Spojené štáty americké, Seychely a Panama. "Obľuba Spojených štátov amerických a Seychelských ostrovov je daná možnosťou utajiť konečného vlastníka spoločnosti," vysvetľuje Seliak.

Za prvé tri kvartály tohto roka však klesol počet spoločností kontrolovaných z Cypru a Luxemburska. "Záujem slovenských podnikateľov o presun sídla materskej spoločnosti do daňového raja klesá v prípade Cypru. Kríza a nestabilná situácia spôsobili, že na rozdiel od českých podnikateľov, tí slovenskí z uvedenej destinácie odchádzajú," uviedol Seliak s tým, že z dlhodobého hľadiska je však stále najviac slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja v Holandsku, v USA ale aj na Cypre.

Záujem o daňové raje rastie aj zo strany českých firiem. "V Českej republike taktiež počet firiem s vlastníkom z daňového raja stále rastie. Za prvé tri kvartály sa zvýšil o 229 na 12.905. Najatraktívnejšími destináciami sú dlhodobo Seychely a Cyprus. Záujem podnikateľov o daňové raje v posledných mesiacoch podporila aj politická nestabilita a neistota ohľadom budúceho vývoja v Českej republike," dodal Seliak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies