Záujem Slovákov o spotrebné úvery na konci roka rastie

NETKY.SK • 19 December 2016, 11:26 • 2 min
Záujem Slovákov o spotrebné úvery na konci roka rastie

BRATISLAVA - Spotrebné úvery sú na Slovensku stále populárnejšie, rovnako tak rastie aj nakupovanie na splátky či prostredníctvom kreditných kariet.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské správanie Slovákov sa však za posledné roky postupne mení.

 

Zatiaľ čo v roku 2016 je bezkonkurenčným hitom pri nakupovaní na splátky mobilný telefón a jeho príslušenstvo, v roku 2009 to boli spotrebné úvery na domáce doplnky a televízory. Pri nákupe na splátky si ľudia požičiavajú od finančnej spoločnosti v priemere 270 eur, v prípade hotovostných úverov je to približne desaťnásobne viac. Vyplýva to z interných štatistík spoločnosti Home Credit.

 

Po spotrebných úveroch ľudia siahajú vtedy, keď potrebujú vymeniť dosluhujúcu práčku, chladničku alebo televízor, kúpiť si nový telefón či tablet, zrekonštruovať byt, obmeniť nábytok alebo si zaobstarať nové auto. Údaje spoločnosti Home Credit v roku 2016 ukazujú, že v rebríčku zostavenom na základe množstva tovaru kúpeného na splátky jasne dominujú mobilné telefóny a ich príslušenstvo.

 

"V súčasnosti už nie je ničím výnimočným, že niektorí ľudia využívajú aj viac ako jeden funkčný mobilný telefón. V Slovenskej republike na 100 obyvateľov pripadá podľa oficiálnych údajov až 123 aktívnych SIM kariet," tvrdí Jan Holoch zo spoločnosti Home Credit. Po mobiloch ľudia v roku 2016 najčastejšie nakupovali na splátky domáce doplnky, teda kuchynské potreby ako napr. kávovary, ale aj koberce či svietidlá. Tretím sortimentom v poradí sú vouchery, čiže poukážky na víkendové pobyty alebo kúpu oblečenia. Potom nasleduje nakupovanie nábytku. Prvú päťku uzatvárajú televízory na splátky. Po nich prichádzajú v poradí podľa počtu predaných kusov práčky a umývačky, za nimi sú kosačky a napokon chladničky a mrazničky.

 

V roku 2009 boli na prvom mieste v rebríčku najpredávanejšieho tovaru prostredníctvom spotrebných úverov domáce doplnky nasledované televízormi, nábytkom a mobily boli až v druhej desiatke.

 

Zlepšujúca sa situácia na trhu práce, zvyšujúce sa reálne mzdy, ako aj priaznivé úrokové sadzby vplývajú na postupný rast poskytnutých spotrebných úverov. Z údajov spoločnosti vyplýva, že za 6 rokov vzrástol objem poskytnutých hotovostných úverov viac ako dvojnásobne. V prípade nákupov na splátky sa spotrebný úver dohaduje priamo na kúpu konkrétneho tovaru či služby. Pri nákupe na splátky si v súčasnosti ľudia požičiavajú v priemere 270 eur. V prípade hotovostných úverov sa priemerná výška požičanej sumy pohybuje okolo čiastky 2600 eur.

 

"V závere roka Slováci míňajú viac peňazí v porovnaní s inými mesiacmi. Najvýznamnejšie sviatky roka a s nimi spojené výdavky prinášajú zvýšené nároky na rodinné rozpočty. S tým je, logicky, spojený aj väčší záujem o úvery a nákup tovaru na splátky. Dá sa povedať, že posledný kvartál roku tvorí približne tretinu celoročných objemov," uzatvára Holoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona