Záujem o zelenú domácnosť rastie, SIEA už registruje vyše 200 zhotoviteľov malých OZE

NETKY.SK • 22 December 2015, 10:10 • 2 min
Záujem o zelenú domácnosť rastie, SIEA už registruje vyše 200 zhotoviteľov malých OZE

BRATISLAVA - Záujem spoločností či živnostníkov o registráciu do projektu Zelená domácnostiam, vďaka ktorému môžu slovenské domácnosti získať od štátu podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE), je veľký. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá celý projekt zastrešuje, už registruje vyše 200 subjektov, ktoré budú mať oprávnenie inštalovať domácnostiam malé elektrárničky či teplárničky.

slovakia

left justify in out

Ako informoval riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA Eduard Jambor, zoznam zhotoviteľov sa bude priebežne aktualizovať. "Záujemcov o zapísanie je vyše 400. Ďalší zhotovitelia do zoznamu pribudnú po tom, ako nám doručia zmluvy o preplácaní poukážok,“ uviedol Jambor.


Práve na základe poukážok získajú domácnosti podporu od štátu. Domácnosti si musia poukážky uplatniť u zhotoviteľov do 30 dní od ich vydania. Domácnosti, ktoré získali poukážky v prvom kole, tak musia najneskôr do začiatku januára odovzdať podpísanú zmluvu a poukážku zhotoviteľovi. "Ten poukážku prihlási do systému a prostriedky na jej preplatenie budú zarezervované,“ dodal Jambor. Na samotnú inštaláciu budú mať domácnosti následne pol roka. "Inštalácia musí byť ukončená a žiadosť o preplatenie poukážky podaná najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu uvedeného na poukážke,“ zdôraznil Jambor. Poukážky, ktoré zhotovitelia v určenom termíne neprihlásia, stratia platnosť.


Domácnosti a zhotovitelia sa zaujímajú o detaily súvisiace s platbou za inštaláciu. Častou otázkou je, či môže zhotoviteľ požadovať vopred platbu za celú inštaláciu vrátane výšky poukážky. "Otázky súvisiace s platbou považujeme za záležitosť domácnosti a zhotoviteľa, ktoré by si mali upraviť ešte pred inštaláciou v zmluve. Je preto na domácnosti, či takéto podmienky akceptuje. Môže si pritom vybrať zhotoviteľa, ktorý platby vopred nevyžaduje. V súlade so všeobecnými podmienkami projektu SIEA prepláca poukážky priamo zhotoviteľom,“ doplnil Jambor.


Energetická agentúra taktiež upozorňuje, že nie je možné dodatočne zmeniť vybrané zariadenie, prípadne jeho výkon. "Poukážky sú viazané na konkrétne zariadenie s konkrétnym výkonom. Naša agentúra dohodu domácnosti so zhotoviteľom ešte pred podaním žiadosti považuje za nevyhnutnú aj preto, aby domácnosť zistila, kto jej môže konkrétne vybrané zariadenie v potrebnom termíne inštalovať,“ konštatoval Jambor.


SIEA vydala v prvom kole záujemcom o kúpu a inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energií celkovo 1 453 poukážok. V prvom kole projektu Zelená domácnostiam bolo k dispozícii 7 % z celkovej vyčlenenej sumy, ktorá dosahuje 45 miliónov eur. Prvé kolo poskytovania poukážok bolo po štyroch dňoch od začatia poskytovania podpory na malé OZE ukončené. Druhé kolo plánuje SIEA vyhlásiť v januári budúceho roka.


Podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja si zakomponovala do svojho druhého sociálneho balíčka vláda Roberta Fica. Sám premiér odštartoval prvého decembra tohto roka začatie poskytovania podpory. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov. Národný projekt Zelená domácnostiam pripravuje SIEA v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies