Záujem ľudí o cestovanie vlakmi a autobusmi na Dušičky prudko rastie

NETKY.SK • 29 Október 2014, 16:15 • 2 min
Záujem ľudí o cestovanie vlakmi a autobusmi na Dušičky prudko rastie

BRATISLAVA - Záujem ľudí o cestovanie vlakmi a autobusmi na Sviatok všetkých svätých prudko rastie.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej chce totiž na nadchádzajúci víkend cestovať výrazne viac ľudí než na konci bežného pracovného týždňa. Rýchly nárast nákupov cestovných lístkov na sviatočné dni zaznamenáva aj bratislavský autobusový dopravca Slovak Lines. Ten zabezpečuje predaj lístkov aj iných dopravcov.
     

Podľa ZSSK v tom pravdepodobne zohrali úlohu aj školské prázdniny, ktoré sú vo štvrtok (30. 10.) a v piatok (31. 10.). Najviac sú už teraz obsadené povinne miestenkové InterCity (IC) vlaky vo štvrtok popoludní v smere z Bratislavy do Košíc a v nedeľu (2. 11.) zase v smere z východného Slovenska do hlavného mesta. 
     

Napríklad posledný štvrtkový večerný IC vlak z Bratislavy je už teraz vypredaný na 99 %. A to v ňom dopravca už aj navýšil kapacitu. Zároveň je IC vlak s odchodom z Bratislavy o 17.37 h vypredaný na 78 %. "Vypredanosť piatkových IC vlakov v smere z Bratislavy stúpla na 48 až 60 %," vyčíslila Morháčová.
     

Zásadne sa však podľa jej slov zvýšil aj záujem o nedeľné IC vlaky, obsadenosť dosahuje 85 až 92 %. Napríklad IC vlak Šarišan, ktorý ide z Humenného cez Prešov a Poprad do Bratislavy, je v nedeľu úplne vypredaný. Pondelkový ranný vlak je zatiaľ obsadený na 25 %.
     

V prípade bežných rýchlikov je podľa Morháčovej najväčší záujem o vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Tie sú aktuálne na štvrtok naplnené od 50 do 90 %. Napríklad najviac ľudí chce cestovať rýchlikom Považan, ktorý vyráža z hlavného mesta o 15.55 h. Miestenky v ňom sú vypredané na 97 %. 
     

"Výrazne stúpa záujem aj o vlaky na trase z Bratislavy cez Nové Zámky do Štúrova," dodala Morháčová. Na iných trasách, napríklad z Bratislavy do Zvolena či Banskej Bystrice, je zatiaľ predaných 20 až 40 % miest. Po sviatkoch, čiže v nedeľu popoludní, je obsadenosť bežných rýchlikov na trase z Košíc cez Žilinu do Bratislavy od 40 do 55 %. Na iných trasách je to do 25 %.
     

Podľa hovorkyne autobusového dopravcu Evy Vozárovej boli už aj na dnes vypredané niektoré večerné spoje smerom na východ Slovenska. "Najviac ľudí však plánuje zatiaľ cestovať vo štvrtok, a to najmä večernými spojmi v smere na východ Slovenska, ale aj na stred Slovenska," opísala Vozárová.
     

Na štvrtok sú už niektoré večerné spoje na tieto smery vypredané, ale na ostatné sa cestovné lístky ešte kúpiť dajú. "Toto sa týka našich autobusov, ale aj autobusov dopravcov, pre ktorých zabezpečujeme predaj cestovných lístkov," vysvetlila. Do zahraničia je pritom podľa jej slov najväčší záujem o cestovanie do Paríža, a to v piatok 31. októbra.
     

Mimoriadne posily zatiaľ dopravcovia nepridávali. Ak to bude potrebné, autobusové spoločnosti tak podľa Vozárovej urobia. "Treba však tiež povedať, že cestovné poriadky už vopred rátajú so zvýšeným počtom cestujúcich pred sviatkami, respektíve po sviatkoch," dodala. Preto v takom období jazdí väčší počet spojov než počas iných pracovných dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies