Záujem ľudí cestovať na vianočné sviatky narastá, dopravcovia pridávajú spoje

NETKY.SK • 18 December 2014, 13:50 • 2 min
Záujem ľudí cestovať na vianočné sviatky narastá, dopravcovia pridávajú spoje

BRATISLAVA - Záujem ľudí cestovať za rodinami či blízkymi na vianočné sviatky narastá. Podľa odhadov dopravcov bude nápor na dopravu rozložený do viacerých dní. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) očakáva jeho prvú vlnu v piatok 19. decembra a následne v sobotu 20. decembra. Veľa ľudí sa však rozhodne cestovať aj na poslednú chvíľu, čiže v utorok 23. decembra.

slovakia

left justify in out

ZSSK preto počas vianočných a novoročných sviatkov vypraví na trate 56 posilových vlakov. Z toho bude 12 InterCity (IC) spojov, 2 EuroCity (EC) vlaky, 24 rýchlikov a 18 expresov. Posilové spoje pôjdu od štvrtka 18. decembra do stredy 7. januára 2015. "Najvýraznejšie posilnenie pripadá na piatok 19. decembra a následne na utorok 6. januára, keď je pridaných po 10 vlakov v priebehu dňa," opísala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.
     

Všetky posilové vlaky sú podľa jej slov zapracované v novom cestovnom poriadku a vo všetkých vyhľadávačoch. Dopravca však navýši kapacity aj mimoriadne. V piatok 19. decembra a v utorok 23. decembra pôjde rýchlik mimo cestovného poriadku. Vyrážať bude z Bratislavy o 14.30 h cez Žilinu (17.11 h) s príchodom do Košíc o 20.20 h. 
     

Podobne pôjde v opačnom smere v nedeľu 21. decembra a v stredu 7. januára nad rámec cestovného poriadku rýchlik z Košíc o 14.19 h cez Žilinu (17.31 h) s príchodom do Bratislavy 20.18 h. "V týchto vlakoch nie sú limitované miesta pre cestujúcich v rámci bezplatnej prepravy," dodala Morháčová. Súpravy budú zostavené z maximálneho počtu 13 vozňov. Dopravca tiež navýši ponuku pravidelných vlakov pridaním viac ako 200 vozňov.
     

Napríklad, čo sa týka IC vlakov, najväčší záujem železnice pociťujú v piatok podvečer (19. 12.) a v sobotu (20. 12.). Spoje sú naplnené od 46 do 70 %. Úplne vypredaný je však už sobotňajší dopoludňajší vlak. Dopravca v ňom ale navýši kapacitu a pribudnúť má minimálne 100 miest. Deň pred Štedrým dňom sú zase IC vlaky obsadené na polovicu.
     

Už tradične zvýšený záujem o cestovanie zaznamenávajú aj autobusové spoje. Napríklad bratislavský Slovak Lines, ktorý predáva cestovné lístky aj iných dopravcov, hlási vypredanosť niektorých spojov smerom na východ Slovenska 18. a 19. decembra. "Zvýšený záujem je aj na 23. decembra," opísala hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová. Cestovné lístky sa však dajú podľa jej slov kúpiť na iné spoje v tieto dni. "Na stredné Slovensko je zatiaľ v ponuke dostatok cestovných lístkov," doplnila.
     

Ešte väčší záujem je však o autobusy v medzinárodnej doprave. Ľudia výraznejšie cestujú už od 15. decembra, a to najmä z Londýna, Rotterdamu, Paríža a tiež zo Ženevy či Zürichu smerom na Slovensko. "Ale mnoho ľudí cestuje pred sviatkami aj opačným smerom, teda do zahraničia, napríklad do Paríža a Londýna," doplnila Vozárová.
     

Dopravca preto v medzinárodnej doprave pridáva posilové spoje od 15. decembra do 5. januára. "Doteraz je pridaných spolu 35 posilových autobusov v smere do zahraničia a rovnaký počet zo zahraničia smerom na Slovensko," vyčíslila Vozárová. Najviac posíl je pritom pridaných z Londýna a do Londýna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies