Záujem firiem o daňové raje rastie, je najväčší za päť rokov

NETKY.SK • 11 Február 2013, 12:37 • 2 min
Záujem firiem o daňové raje rastie, je najväčší za päť rokov

Záujem firiem o daňové raje rastie, je najväčší za päť rokov

slovakia

left justify in out

imgPočet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, na konci minulého roka presiahol 3600 a medziročne sa zvýšil o 17,8 %.

Z daňového raja je aktuálne kontrolovaných 1,78 % firiem registrovaných na Slovensku. Najväčší záujem bol v minulom roku o Cyprus a Seychely. Analýzu dnes zverejnila poradenská spoločnosť Bisnode Slovensko, pričom tento typ informácií čerpá výhradne z verejne dostupných zdrojov.

"Celý minulý rok sa na Slovensku niesol v duchu výrazného záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu a zaistenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem. Záujem o presun sídla do daňového raja bol najväčší za posledných päť rokov, kedy Bisnode tieto štatistiky detailne sleduje. Zatiaľ čo v roku 2011 sa počet firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 263, v roku 2012 sa jednalo o 551, čo predstavuje medziročný nárast o 109 %," priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová s tým, že najviac sa zvyšoval počet firiem s majiteľom z Cypru a Seychel.

K najobľúbenejším daňovým rajom dlhodobo patria európske destinácie - Holandsko, s veľkým odstupom nasledované Cyprom. Zatiaľ čo obľuba Cypru v posledných rokoch prudko stúpa, počet spoločností ovládaných z Holandska od roku 2010 rastie iba mierne.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies