Záujem Číňanov o portugalskú banku zvýšil hodnotu jej akcií

NETKY.SK • 1 August 2016, 17:21 • 2 min
Záujem Číňanov o portugalskú banku zvýšil hodnotu jej akcií

LISABON - Akcie portugalskej Banco Comercial Portugues (BCP) dnes najskôr zamierili prudko nahor po zverejnení správy, že čínsky holding Fosun predložil ponuku na kúpu 17-% podielu vo finančnom ústave. Neskôr však došlo ku korekcii a akcie najväčšej portugalskej banky kótovanej na burze časť dnešných ziskov zmazali. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Presnejšie, hodnota akcií BCP v rannom obchodovaní vzrástla o 7 %, neskôr však začala klesať a momentálne sa pohybuje okolo úrovne 2 centy za jeden podiel, čo je o 2 % viac ako na konci minulého obchodného týždňa.

 

Predstavenstvo banky totiž v sobotu oznámilo, že dostalo návrh od Fosun Industrial Holdings na kúpu časti podielu v BCP. Uviedlo tiež, že návrh obsahuje mnohé "pozitívne aspekty" a v týchto dňoch ho banka podrobne analyzuje. BCP dodala, že Fosun zvažuje kúpu až 30-% podielu v banke. Cenu ani jedna strana nezverejnila.

 

BCP podobne ako väčšina bánk v Portugalsku má problémy dosiahnuť zisk, keďže úrokové sadzby v eurozóne sú veľmi nízke a nedávne krízy mali negatívny vplyv na výkon tamojšej ekonomiky. Portugalsko muselo požiadať v roku 2011 o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur a zaviesť prísne úsporné opatrenia a reformy, ktoré od neho požadovali veritelia. To však zabrzdilo ekonomiku. Hodnota akcií BCP, ktorá sa v roku 2008 pohybovala okolo úrovne 3 eurá za kus, v dôsledku toho výrazne klesla a dnes sa predávajú za zhruba 2 centy/podiel.

 

Analytici očakávali, že situácia v portugalskom finančnom sektore sa skonsoliduje prostredníctvom fúzií alebo aliancií s bankami v susednom Španielsku. Ponuka čínskej spoločnosti ich preto prekvapila.

 

BCP vlastní aktíva v hodnote 75 miliárd eur, ale nedarí sa jej vrátiť sa k zisku. V 1. polroku 2016 vykázala stratu 197 miliónov eur, čo je citeľný pokles v porovnaní so stratou 241 miliónov eur v rovnakom období minulého roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies