Záujem Američanov o etiku vo vláde prudko stúpol

NETKY.SK • 14 Február 2017, 08:24 • 2 min
Záujem Američanov o etiku vo vláde prudko stúpol

WASHINGTON – Američanov už dávno nezaujímala etika medzi vládnymi úradníkmi tak veľmi ako teraz. Ich záujem je taký veľký, že počas jedného mesiaca už po druhý raz skolabovala webová stránka príslušného úradu.

slovakia

left justify in out

Stránku vládneho úradu, ktorý dohliada na etiku vo vláde, si podľa informácií rozhlasovej stanice NPR bežne pozrie približne 300.000 ľudí ročne. Začiatkom tohto roka si ju však pozrel milión ľudí len počas troch dní. Stránka vtedy skolabovala.

 

Stalo sa tak po tom, ako riaditeľ úradu Walter Shaub Jr. vyjadril pochybnosti o etike plánov vtedy ešte len nastávajúceho prezidenta Donalda Trumpa.

 

"Bodaj by boli okolnosti iné a ja som necítil potrebu verejne sa vyjadriť. Keď idú veci dobre, o etike nie je počuť. Ale nedávno sme o etike počúvali veľa. Dnes musím hovoriť o etike preto, že plán, ktorý oznámil nastávajúci prezident Donald Trump, nespĺňa štandardy, ktoré počas posledných štyroch desaťročí splnil každý prezident a ktoré spĺňajú aj najlepší z jeho nominantov na ministrov," povedal vtedy Shaub v úvode rozsiahleho prejavu, v ktorom hovoril o nedostatkoch Trumpovho plánu oddeliť súkromný biznis od funkcie v Bielom dome.

 

O etickosti konania prezidenta či ľudí okolo neho nemálo hovoria aj americké médiá a politickí komentátori. Začali už počas predvolebnej kampane a pokračujú dodnes. Téma zaujala aj americkú verejnosť a webová stránka úradu pre vládnu etiku bola pre nápor pred niekoľkými dňami opäť nedostupná.

 

Stalo sa tak po tom, ako poradkyňa prezidenta Kellyanne Conwayová v rozhovore pre televíziu vyzvala ľudí, aby si kupovali oblečenie z kolekcie Trumpovej dcéry Ivanky.

 

"Webová stránka, telefónne linky a e-mailové schránky úradu prijímajú mimoriadne množstvo podnetov a otázok od občanov týkajúcich sa nedávnych udalostí," uviedol úrad na svojom twitterowom účte.

 

Úrad pre vládnu etiku je poradným orgánom vlády, ktorý preveruje vládnych činiteľov a odporúča im, ako prerušiť finančné prepojenia, ktoré by mohli ovplyvniť ich prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies