Zatvoria múzeum vikingských lodí, ohrozuje ho stúpajúca hladina mora

NETKY.SK • 30 August 2018, 16:37 • 2 min
Zatvoria múzeum vikingských lodí, ohrozuje ho stúpajúca hladina mora

KODAŇ - Dánska vláda vo štvrtok rozhodla, že dá zatvoriť známe múzeum vikinských lodí v Roskilde. Múzeum, ktoré sa nachádza v miestnom prístave, už dlhé roky ohrozuje stúpajúca hladina mora.

slovakia

left justify in out

V zime roku 2013 ho zasiahla a poškodila silná búrka, škody vtedy vyčíslili predstavitelia múzea na vyše 1,5 milióna eur, hoci samotným lodiam sa nič nestalo. O zrušenie požiadalo vládu samotné múzeum, podľa ktorého predstaviteľov by bola jeho ďalšia existencia riziková. Vláda túto žiadosť vo štvrtok odsúhlasila a vyradila múzeum v Roskilde zo zoznamu objektov radených ku kultúrnemu dedičstvu krajiny.

Podľa dánskej ministerky kultúry Mette Bock v roku 1960, keď múzeum založili, "ešte nikto nemohol predpovedať stúpajúce hladiny morí a problémy, ktoré to bude spôsobovať budove múzea".

Vláda ani predstavitelia múzea zatiaľ neinformovali, čo sa bude po zrušení múzea diať so samotnými starožitnými vikinskými loďami, ktoré v ňom boli vystavené.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies