Zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov by ekonomiku neohrozilo

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 09:43 • 2 min
Zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov by ekonomiku neohrozilo

BRATISLAVA - Prípadné zatvorenie obchodov počas všetkých štátnych sviatkov by maloobchodné tržby ani samotnú ekonomiku na Slovensku neohrozilo. Ľudia by si na zmenu otváracích hodín zvykli. Presvedčení sú o tom analytici.

slovakia

left justify in out

Opätovne začať rokovať s obchodníkmi o zatvorení obchodov aspoň počas všetkých štátnych sviatkov chce Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu. Po nájdení spoločného kompromisu chcú následne diskutovať s vládou. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR však uviedlo, že tento návrh sa nenachádza v programových tézach vlády. "Je to však zásadná celospoločenská téma, ktorá si vyžaduje politickú dohodu, ale najmä tripartitný dialóg sociálnych partnerov," uviedol pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.

 

Podľa analytikov by však tento návrh ekonomike neuškodil. Ako upozornila analytička Poštovej banky Jana Glasová, Slovensku patrí prvenstvo v počte štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Do práce totiž ľudia nemusia vstávať až 15-krát do roka, obchody sú ale zatvorené len 3,5 dňa v roku. "Ak by boli obchody zatvorené počas všetkých sviatkov, musela by sa naša ekonomika, obchodníci aj spotrebitelia tomu prispôsobiť. To by možno určitý čas trvalo. V konečnom dôsledku ale nepredpokladáme, že by ľudia začali nakupovať menej len kvôli tomu, že by boli obchody počas sviatkov zatvorené," myslí si Glasová.

 

Aj podľa senior analytika Tatra banky Juraja Valachyho by nemalo zatvorenie obchodov z makroekonomického hľadiska viditeľný vplyv. Nepovažuje však zákazy na celorepublikovej úrovni za správne. "Vláda môže demotivovať otváranie prevádzok cez veľkosť príplatku k mzde za prácu v štátny sviatok," upozorňuje Valachy.

 

Glasová upozorňuje aj na to, že kúpyschopnosť ľudí závisí od toho, koľko zarábajú a aké sú ceny v obchodoch. "Nákupy by sa po zatvorení obchodov presunuli zo sviatočného dňa na dni pred ním alebo na blízke víkendy. V konečnom zúčtovaní by ale spotreba bola plus- mínus rovnaká ako za súčasnej situácie, keď sú obchody počas sviatkov otvorené," predpokladá Glasová.

 

Odborníci sa však nezhodujú v tom, či by toto opatrenie nemohlo negatívne ovplyvniť zamestnanosť na Slovensku. "Nepredpokladáme, že by novovzniknutá situácia mala výrazný dopad na zamestnanosť v obchode, pretože 15 dní, počas ktorých by boli predajne zatvorené, nie je až tak veľa v porovnaní so zvyšnými 350 dňami, počas ktorých by mohli byť obchody otvorené. Obchodníci by zároveň museli rátať aj so zvýšeným počtom zákazníkov počas dní pred sviatkom, čo by si vyžadovalo aj väčší počet predajcov v obchode," tvrdí Glasová.

 

Opačný názor má ale Valachy, podľa ktorého by k určitému zníženiu zamestnanosti dôjsť mohlo. "Otváracie hodiny by sa mali zvažovať individuálne v jednotlivých prevádzkach a regiónoch," dodal Valachy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona