Zatvorenie jadrových elektrární v EÚ by stálo 253 miliárd eur

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 20:41 • 2 min
Zatvorenie jadrových elektrární v EÚ by stálo 253 miliárd eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes odhadla, že zatvorenie všetkých jadrových elektrární v členských krajinách EÚ a vyriešenie otázky, ako naložiť s jadrovým odpadom, by si do roku 2050 vyžiadalo investície vo výške 253 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ dnes zverejnila prvú správu od havárie v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011, ktorá sa zameriava na investície súvisiace s aktualizáciou bezpečnostných opatrení a bezpečnou prevádzkou existujúcich jadrových zariadení. Ilustratívny jadrový programu EK (PINC) zdôrazňuje aj odhadované finančné potreby spojené s vyradením jadrových elektrární a s nakladaním s rádioaktívnym odpadom a vyhoreným jadrovým palivom.

 

Komisia na základe údajov poskytnutých členskými štátmi EÚ odhaduje, že bude potrebných 123 miliárd eur len na likvidáciu jadrových elektrární na konci svojej životnosti. Ďalších 130 miliárd eur by bolo potrebných na vyriešenie likvidácie jadrového odpadu.

 

Nemenované zdroje z Európskej komisie naznačili, že v porovnaní s predchádzajúcim programom PINC, zverejnenom v roku 2008, náklady na likvidáciu zastaraných jadrových elektrární a likvidáciu vyhoreného paliva sa zvýšili o 47 %.

 

Podľa upozornenia EK v celosvetovom meradle sú len obmedzené skúsenosti s vyraďovaním jadrových elektrární z prevádzky. Do októbra 2015 bolo v Európe trvalo uzavretých 89 jadrových reaktorov, ale iba tri reaktory boli úplne odstavené, všetky tri na území Nemecka.

 

S ohľadom na zostávajúcu životnosť európskych jadrových elektrární ich prevádzkovatelia si už odložili viac ako polovicu finančných prostriedkov potrebných na investície tohto druhu. Podľa exekutívy EÚ to však nestačí, lebo doterajšie úspory by mali byť na úrovni 64 %. Nejde o presne ustálené položky, lebo mnohé členské krajiny uvažujú o predĺžení životnosti svojich jadrových elektrární.

 

Európska komisia nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zložení národného energetického mixu, o tom rozhodujú výlučne členské krajiny únie. Komisia však do konca tohto roka chce zverejniť stanovisko, v ktorom zhodnotí národné jadrové programy jednotlivých štátov. V 14 členských štátoch EÚ v súčasnom období existuje 129 jadrových reaktorov, s výrobnou kapacitou 120 gigawattov a priemernou životnosťou 30 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona