Zatvárajú slovenské banky účty krypto spoločnostiam?

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 20:15 • 2 min
Zatvárajú slovenské banky účty krypto spoločnostiam?

BRATISLAVA – Kryptomeny majú aj na Slovensku značný počet zástancov, zdá sa však, že banky medzi nich nepatria. Niektoré slovenské banky začali už v máji zatvárať účty krypto spoločnostiam.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jednou z obetí tohto rozhodnutia slovenských bánk je aj Peter Bešina, ktorý podniká v oblasti kryptomien už niekoľko rokov. Minulý mesiac mu však najväčšia banka na trhu zatvorila účet a následne k rovnakému kroku pristúpili aj ďalšie finančné inštitúcie. Všetko bez bližšieho vysvetlenia, údajne išlo o obchodné rozhodnutie.

 

Podľa dostupných informácií sa pán Bešina snažil otvoriť nový účet v iných bankách, avšak neúspešne. Akonáhle oznámil sféru podnikania, tak od neho banky dávali ruky preč.

 

img

Národná banka Slovenska

 

Majú banky strach z kryptomien?

 

Podobný osud postihol aj ďalšie subjekty, ktoré sa pohybujú v oblasti digitálnych mien a to nielen na Slovensku. Rovnaký prístup bánk už zaznamenali aj v Česku či Bulharsku, ale aj v USA a ďalších krajinách.

 

Na internete sa objavili neoverené informácie, že za touto iniciatívou by mohla stáť Národná banka Slovenska (NBS), ktorá mala listom vyzvať slovenské banky k tomuto kroku. Nasvedčuje tomu aj koordinovaný postup bánk, ktoré možno vidia v týchto spoločnostiach začínajúcu konkurenciu.

 

Spoločnosť pána Bešinu sa totiž zaoberala platobnými bránami pre podnikateľov a prevádzkovala tiež krypto bankomaty, v ktorých i ľudia mohli nakúpiť či predať digitálne meny ako Bitcoin a podobne.

 

img

 

Banky takýto postup odmietajú

 

Hovorkyňa Martina Vráblik Solčányiová informovala, že NBS odmietla akékoľvek špekulácie o nariadení takéhoto postupu. Podobne sa vyjadrila aj Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne, ktorá povedala, že SLSP neruší firmám obchodujúcim s kryptomenami účty a medializované informácie o nariadení od NBS považuje za konšpirácie a nezmysly.

 

Napriek týmto vyhláseniam má pán Bešina v rukách písomnú výpoveď, ktorú mu poslala sporiteľňa.

 

Hovorca českej Fio banky Zdeněk Kovář na rovinu povedal, že ich banka považuje kryptomeny za rizikové, keďže môžu slúžiť na legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Práve z tohto dôvodu venujú zvýšenú pozornosť subjektom, ktoré poskytujú služby súvisiace s kryptomenami. Podľa jeho slov Fio banka plošne neruší žiadne účty, ale nové už neotvára.

 

img

 

Blízka budúcnosť ukáže, ako sa táto situácia bude vyvíjať, nakoľko krypto komunita neskladá zbrane a pripravujú sa podania na Protimonopolný úrad. Ten už voči bankám zasahoval aj v minulosti kvôli kartelovej dohode, za čo dostali miliónové pokuty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies