Žatva na Slovensku sa pomaly končí

NETKY.SK • 12 August 2015, 14:29 • 2 min
Žatva na Slovensku sa pomaly končí

BRATISLAVA - Žatva na Slovensku sa blíži k cieľu a ak bude počasie priať, husto siate obilniny by mohli mať poľnohospodári v sýpkach do konca budúceho týždňa.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Do konca 32. týždňa pozbierali poľnohospodári takmer 96 % repky s priemernou úrodou 2,62 tony na hektár a takmer 82 % husto siatych obilnín s priemernou úrodou 5,08 tony na hektár.


Predseda SPPK Milan Semančík avizoval, že pokiaľ sa nič mimoriadne nestane, slovenskí poľnohospodári by mohli dopestovať druhú najvyššiu úrodu husto siatych obilnín za ostatných 10 rokov. Absolútne rekordy pritom padali vlani. Nepotvrdili sa tak pôvodné odhady úrod, ktoré smerovali skôr k zníženým produkciám obilnín. Poľnohospodári sú podľa SPPK spokojní s kvalitou obilia, zhruba 70 % má prívlastok potravinárske. Na druhej strane optimistické čísla neplatia podľa komory pri repke. Tejto plodiny pozbierajú poľnohospodári v tomto roku približne o 20 % menej ako vlani.


"Žatvu, ktorá sa počas týchto dní presunula z južných oblastí smerom na sever, môžeme pokojne označiť aj za jednu z najrýchlejších za posledných desať rokov. Pravdepodobne bude patriť aj k najkratším, napríklad vlani sa žatva v niektorých regiónoch skončila pre daždivé počasie až v októbri," poznamenala Holéciová. Dôvodom je podľa nej suché počasie bez intenzívnych dažďov. Práve takéto počasie nahráva do kariet poľnohospodárom, ktorí majú žatvu, hoci suchom trpí podstatná časť iných plodín, konkrétne kukurica a zemiaky. Podnikatelia počítajú straty a miestami 30- až 40-percentné výpadky z úrody.


Obilie v sýpkach už majú na západe a na juhu stredného a východného Slovenska. V tamojších regiónoch začali poľnohospodári zaorávať strniská a celkovo pripravovať pôdu na sejbu ozimín, ako repka a jačmeň ozimný.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies