Žatva na Slovensku finišuje: Výsledky sú horšie ako vlani

NETKY.SK • 16 August 2017, 12:34 • 2 min
Žatva na Slovensku finišuje: Výsledky sú horšie ako vlani

BRATISLAVA - Žatva sa na Slovensku postupne blíži do finále, plynule sa dostáva do severných častí.

slovakia

left justify in out

"Momentálne je žatva v dvoch krajoch, a to v Prešovskom a Žilinskom. Doterajšie výsledky, ktoré máme k dispozícii k utorku hovoria, že máme pozbieraných 93 % plôch pšenice, zhruba 92 % plôch jačmeňa a čo sa týka repky, tak 96 % plôch," priblížil aktuálne výsledky žatvy predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

Bilancovanie žatvy je podľa šéfa komory výrazne horšie ako pred rokom. Podpísalo sa pod to sucho, ale aj jarné mrazy, či škody spôsobené poľovnou zverou. "Potvrdzuje sa to, čo sme hovorili na začiatku žatvy, že výpadok v priemere bude kdesi na úrovni 20 percent," povedal Semančík. V tomto roku by sa tak malo dopestovať 2,5 mil. ton hustosiatych obilnín, pričom vlani to bolo 3,1 mil. ton. Tohtoročná žatva bola podľa Semančíka špecifická aj tým, že zrážky boli lokálne. "Tam, kde tie zrážky boli, tak sú aj vyššie hektárové výnosy aj vyššia produkcia. Máme okresy, kde výpadky boli cez 50 percent," upozornil predseda SPPK.

Extrémne zmeny teplôt - aprílové a májové mrazy, horúčavy a minimum zrážok počas letných mesiacov - sa podľa SPPK výrazne podpíšu aj pod zníženie úrod jesenných plodín. Dve vlny nízkych teplôt na jar a extrémne horúčavy najmä v druhej polovici júla negatívne ovplyvnia úrody kukurice. Teplotné výkyvy postihli podľa komory prevažne Trnavský, Nitriansky a Bratislavský kraj, v ktorých sa nachádzajú najväčšie plochy osiate touto jesennou plodinou.

Dlhé obdobie bez zrážok fatálne zredukovalo listovú plochu kukurice, čo sa prejaví aj na predpokladanej úrode. Podľa odhadov Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice (člen SPPK) sa budú úrody kukurice na zrno pohybovať do 6 ton na hektár, pričom minulý rok boli úrody na úrovni 7,76 tony na hektár.

Aj úrody zemiakov budú v tejto sezóne nižšie, a to približne o 23 % v porovnaní s minulým rokom. Oproti 5-ročnému priemeru poklesnú úrody približne o 16 %. Priemerná produkcia zemiakov by mala byť na úrovni 18 až 20 ton na hektár. Celkovú produkciu odhaduje Zemiakársky zväz (člen SPPK) maximálne do 150 tis. ton, 5-ročný priemer je na úrovni približne 175 tis. ton.

Takmer optimálne zrážkový rok 2016 pre repku olejnú sa tento rok neopakoval. Výrazný nedostatok zrážok v niektorých regiónoch spôsobil celoslovenský pokles hektárových úrod repky o 12 až 14 %. Produkcia v južných oblastiach SR vykazovala úrody 2,2 až 2,6 tony na hektár, niekde aj nižšie, na rozdiel od severných oblastí, kde sa úrody pohybovali nad tri tony na hektár.

Nedostatok zrážok od začiatku vegetácie až do súčasnosti prudko brzdí vývoj cukrovej repy. Podľa Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska (člen SPPK) sa v optimálnych rokoch úrody pohybovali na úrovni 75 ton na hektár a v suchých rokoch 57 ton na hektár. Ak bude v roku 2017 pokračovať rovnaký priebeh počasia ako doposiaľ, dá sa počítať s priemernou úrodou buliev 50 ton na hektár. V porovnaní s rokom 2016 by to bolo len 70 % priemernej úrody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona