Zatúlaného medveďa pri obytnej štvrti v Prešove museli zastreliť

NETKY.SK • 14 August 2014, 08:58 • 2 min
Zatúlaného medveďa pri obytnej štvrti v Prešove museli zastreliť

PREŠOV – V blízkosti záhrad rodinných domov na Športovej ulici v Prešove, dnes ráno pred ôsmou hodinou poľovník z miestneho združenia Borkut Slavomír Petranin zastrelil medveďa.

slovakia

left justify in out

"Medveď tu bol v blízkosti pozorovaný už včera večer. Podľa predbežných odhadov má asi sedem rokov, do 100 kilogramov a bol v zlom fyzickom stave," povedal Juraj Ciberej z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.
     

 Potom, čo deň a noc strávil v kríkoch neďaleko obytných domov, sa poľovníci rozhodli ho zastreliť. Podarilo sa im to až treťou strelou, pretože sa pohyboval po veľkom neudržiavanom a nekosenom pozemku patriacom súkromnej firme, v susedstve rodinných domov a štvorprúdovej cesty. 
      

Priestor okolo domov polícia i poľovníci monitorovali počas celej stredy (13.8.) aj počas noci na dnes, no medveď sa z obytnej zóny nechystal odísť. Uzavrieť museli dokonca aj časť cyklistického chodníka. 
      

„Medveď musel ísť na odstrel, pretože sú podmienky nevhodné na mobilizáciu. Je to veľký medveď, ktorého by sme nemohli len tak odchytiť a previesť. Je to dospelý medveď, ktorý by po vypustení na inom mieste znovu spôsoboval rovnaký problém. Je netypické, že sa dostal do tohto teritória a pritom nie je núdza o jeho obľúbenú potravu v lese. Uvidíme, pitva ukáže či tam nie je nejaké ochorenie. Určite budeme pátrať po tom, čo bolo príčinou takéhoto neobyčajného správania,“ uviedol Ciberej. 
      

Po pitve a zisťovaní príčin pohybu v meste bude medveď použitý ako preparát pre študentov Strednej lesníckej školy. Podľa Cibereja mal výšku 167 centimetrov a jeho fyzický stav naznačoval zdravotné problémy. 
      

Zviera bolo spozorované v blízkosti záhradkárskej oblasti v Prešove i v samotných uliciach mesta už pred niekoľkými dňami. Ako pre TASR potvrdil náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko, už od nedele (10. 8.) mali informácie, že toto zviera sa pohybuje v okolí mesta. Najskôr bolo pri obci Haniska, potom prešlo k časti Borkút.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies