Zatočte so stresom

NETKY.SK • 31 Január 2016, 12:27 • 2 min
Zatočte so stresom

BRATISLAVA - Ste otrávená, unavená a nič vás nebaví? Nemôžete večer zaspať alebo sa ráno skoro budíte? Pribrala ste? Ak ste si na niektorú z týchto otázok alebo dokonca všetky odpovedala áno, s veľkou pravdepodobnosťou za vašimi problémami stojí dlhodobý stres.

slovakia

left justify in out

Kým akútny jednorazový stres je pre vaše telo výzvou, s ktorou sa dokáže úspešne vysporiadať, dlhodobý alebo dokonca chronický stres je naopak smrtiaci. Ako proti stresu bojovať? 

 

Povedzte NIE

Najradšej by ste sa pre všetkých rozdala, každému pomohla. Lenže keď potrebujete niečo vy, väčšinou nikto nemá čas. Naučte sa byť tiež trochu sebecká. Ak sa vám to nehodí, povedzte jednoducho: Nie, bohužiaľ nemôžem. Keď sa naučíte triediť priority, budete pod oveľa menším tlakom.

 

Namiesto telky knižka

Neustále vysedávanie pri televízii je skôr škodlivé, naozaj pozitívnych správ je tam totiž strašne málo. Preto obrazovku vymeňte občas za knižku. Čítanie viac upokojuje. 

 

Jedlo si vyberajte

Ste nervózna z toho, čo budete dnes variť? Nepremýšľajte o tom a nechajte sa inšpirovať tým, čo vás osloví v obchode. Skúste pre partnera či rodinu pripraviť zakaždým niečo malé a čerstvé, žiadne fast foody a polotovary. 

 

Napíšte si zoznam toho dobrého

Človek má stále pocit, že musí hovoriť hlavne o tých zlých stránkach života, pretože tie stále behajú hlavou. Keď sa toho nahrnie viac, zlé správy vás doslova ubíjajú. Čo v takej chvíli urobiť? Skúste sa na chvíľu zastaviť. Uvarte si čaj, vyložte si nohy hore a vezmite si papier a ceruzku. Na papier napíšte päť vecí, za ktoré ste vďačná, ktoré vás v minulých mesiacoch potešili. Predýchajte to, užite si to, že sú na svete aj pekné veci. Starosti potom nebudú vyzerať tak zlé.

 

Čerstvý vzduch 

Na zdravie má samozrejme veľký vplyv aj znečistenie životného prostredia, a to hlavne v mestách. To samozrejme nezmeníte. Ale môžete tráviť viac času v prírode. Naordinujte si občas výlet do prírody. Ak nemáte možnosť a príležitosť, stačí aj prechádzka do parku a hneď sa vám zlepší nálada.

 

Naplánujte si čas

Nesľubujte nesplniteľné a naučte sa odhadovať, čo vám ako dlho potrvá. Zistíte, že nie ste pod tak silným časovým tlakom a môžete si viac vydýchnuť. Zostane aj čas na zábavu a koníčky. 

 

Spravte si radosť

Minimálne jedno popoludnie v týždni si nechajte sama pre seba. Do ničoho sa nenúťte. Ak budete mať chuť ho celé preležať v posteli, je to vaša vec a vaša voľba. Ak sa budete chcieť stretnúť s kamarátkou, urobte to . Platí ale pravidlo, že váš program je pre túto chvíľu neodvolateľný pre všetkých členov rodiny. Musia vás nechať na pokoji. Máte tentoraz právo robiť len to, čo vy chcete.

 

Upokojujúci rituál

Môžete si zapáliť vonné sviečky a pustiť si upokojujúcu hudbu, alebo sa naložiť do vane s horúcou vodou a bylinkovú kúpeľom. Pustiť si obľúbené CD svojej milovanej kapely a tancovať, kým nevytancujete všetok smútok. Vymodelovať sošku z hliny. Záleží len na vás, čo vás najlepšie naladí späť do pohody.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies