Zatočte s tukom pomocou týchto potravín

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 09:51 • 2 min
Zatočte s tukom pomocou týchto potravín

BRATISLAVA - Zdesili ste sa pohľadu do zrkadla a rozhodli ste sa radikálne schudnúť? Nemusíte hneď utekať do fitka alebo sa vrhnúť na zdolávanie maratónskeho behu, vystačíte si s prechádzkou. A skúste tiež do jedálnička zaradiť nasledujúce potraviny. Sú naozaj "tukožrútske", pretože dokonale nakopnú váš metabolizmus.

slovakia

left justify in out

Káva (kofeín)

Áno, my vieme, že na ňu všetci väčšinou nadávajú, ale ak si doprajete pol hodiny pred cvičením malé presso, potom skvele naštartujete metabolizmus. Určite by ste nemali ale piť kávu nalačno, ale po jedle s dostatočným odstupom (cca 60 min a viac). Účinok kávy bude o to silnejší u jedincov, ktorí majú v genetickej predispozícii "pomalý metabolizmus kofeínu". V takom prípade bude mať kofeín silné stimulačné účinky a hodinový tréning utečie ako voda. Kávu pite bez cukru, mlieka i smotany, pre redukciu hmotnosti je to vhodnejšie.

 

obrazok

 

Zázvor

Zázvor znižuje cholesterol, stimuluje krvný obeh, zvyšuje termoreguláciu a pomáha pri liečbe chrípky a nádchy. Príjemne pálčivá chuť zázvoru vás preberie, prehreje a naštartuje opäť do aktívnej činnosti. Ostrú a výraznú chuť má na svedomí Gingerol, látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý obsahujú čili papričky a ktorá napomáha spaľovaniu tukov. Ak máte pocit, že vám je stále zima, vypite pohár zázvorového čaju s kvapkou citrónu, limetky alebo pomaranču, uvidíte, že sa hneď budete cítiť lepšie.

 

obrazok

 

Kajenské korenie

Kajenské korenie zahrieva organizmus, znižuje chuť do jedla a niektoré zdroje uvádzajú po užití kajenského korenia až 20% nárast výdaja energie. Aktívnou látkou kajenského korenia je kapsaicín, ktorý má podľa odborných výskumov okrem termických tiež protirakovinové účinky. Kajenské korenie môžete pridávať ako korenie do jedál a nápojov. V obchodoch ho nájdete často tiež pod názvom chilli.

 

obrazok

 

Škorica

Škorica znižuje hladinu cukru v krvi, "zlý" LDL cholesterol a hladinu triglyceridov (krvných tukov). Účinok škorice je dlhodobý. Odporúča sa jesť ju v začiatkoch pravidelne a po asi mesiaci užívania ju môžete občas zo stravy vynechať a účinky pretrvávajú. Pozitívny vplyv škorice na glykémiu zrovnáva výkyvy metabolizmu. Škoricu možno užívať vo smoothie nápojoch, obilných kašiach alebo v kombinácii s espressom. Odporúčaná denná dávka sú cca 3g / deň.

 

obrazok

 

Yerba Maté

Yerba Maté zaháňa únavu i hlad, čo sa dá skvelo využiť počas redukcie hmotnosti. Obsahuje deriváty kofeínu, vitamín A, C, vápnik a železo. Čaj má silnú horkú chuť a jeho stimulačný účinok je dlhší ako u kávy. Niektorí ho pijú, aby sa vyhli horkej chuti, v kombinácii s čerstvou ovocnou šťavou.

 

obrazok

 

Proteíny

Premena látok v organizme trvá niekoľko hodín. Aby sa látka mohla v organizme premeniť, musí byť vydaná určitá energia. Inými slovami množstvo energie z živín sa znižuje o množstvo energie, ktorá bola použitá na ich premene. Tento proces nazývame špecificko-dynamický účinok potravy. A proteíny majú najvyššiu špecificko-dynamický účinok potravy. Namiesto 100 kcal získa organizmus 70 kcal. U sacharidov človek získa zo 100 kcal 94 kcal, u tukov 96 kcal. V rámci redukcie je teda vhodné optimalizovať príjem proteínov. Vhodným zdrojom proteínov sú hovädzia sviečková, hovädzia roštenka, králičie, morčacie, kuracie mäso, bravčová panenka, pstruh, ostriež, losos, tuniak, treska a ďalšie morské produkty, orechy, sója a sójové fermentované výrobky, kyslomliečne výrobky.

 

obrazok

 

Produkty obsahujúce kofeín, taurín, guaranu...

Tieto produkty stimulujú organizmus k aktivite, aby bolo možné vykonávať pohyb dlhšie, intenzívnejšie a s väčšou chuťou. Viac pohybu rovná sa viac spálených kilokalórií a teda aj rýchlejšiu redukciu hmotnosti. Na našom trhu sú k dostaniu úplne bežne, len vďaka silne povzbudivým účinkom je nutné ich dlhodobé užívanie a možné riziká konzultovať so svojím lekárom.


obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona