Zatočte s otravným hmyzom

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 10:25 • 2 min
Zatočte s otravným hmyzom

BRATISLAVA - Nie je snáď otravnejší zvuk ako pískanie komára pri uchu. Ale ani muchy okolo naloženého mäsa na grilovanie alebo osy usilujúce sa o čerstvo upečený koláč nie sú vítanými hosťami. Ako ich zo svojej blízkosti vypudiť?

slovakia

left justify in out

Môžete sa samozrejme zahaliť do oblaku niektorého z kupovaných repelentov, ale ak si chcete radšej pomôcť "bez chémie" a zároveň o dosť príjemnejšie, ponúkame vám pár zaujímavých tipov na odpudzovače či lapače hmyzu. Určite oceníte, že sú všetky lacné, za chvíľku pripravené a rovnako účinné ako tie z obchodu.

 

Proti muchám vodou

Plná kuchyňa múch? To nie je nič, o čo by ste stáli. Ako ale zabezpečiť, aby k vám nelietali? O muchách je známe, že sa radšej vyhnú miestam, kde sú pavučiny. Nie, nebojte sa, neradíme vám, aby ste si vysadili do bytu pavúky a motivovali ich k pradeniu pavučín. Stačí, keď okolo okien a dverí umiestnite obyčajný plastový sáčok naplnený vodou. Mihotanie svetla vo vode totiž muchám veľmi pripomína odrazy svetla od pavučiny a radšej sa im vyhnú.

 

obrazok

 

Bylinkové repelenty

Komáre, ale aj muchy a kliešte spoľahlivo zaženú pre nás príjemné vône byliniek a korenia a preto ich využite pri výrobe účinných repelentov. Intenzívne voňajúci repelent (napríklad zo zmesi rozmarínu, levandule a mäty) možno vyrobiť zo sušených alebo čerstvých rastlín. Dve lyžice byliniek zalejte vriacou vodou (pomer je 1: 10, teda 100 g byliniek na liter vody) a nechajte vyluhovať. Potom zlejte a v pomere 3: 1 dolejte čistým alkoholom, napríklad vodkou. Dajte do rozprašovača a je hotovo. Dlhšiu prípravu vyžaduje prostriedok z klinčekov: asi 15 klinčekov naložte na dva týždne do 100 ml čistého alkoholu. Po vyluhovaní prelejte do rozprašovača a používajte - klinčeková aróma sa nepáči obzvlášť kliešťom.

 

obrazok

 

Lapač komárov

Ako sa postarať o to, aby o vás komáre nestáli? Čo tak im ponúknuť priamo neodolateľnú vôňu, v ktorej sa utopia? Práve takú vyrobíte z vody, hnedého cukru a trochy sušeného droždia. Zmes dajte do lapača vyrobeného z plastovej fľaše: rozrežte ju na polovicu, hornú časť s hrdlom vložte dovnútra spodnej časti hrdlom ku dnu. Na dno nalejte cukrovú vodu s droždím a nastražte na miesta vo svojom dosahu - lákavá pasca bude vábiť komárov, ktorí by inak išli po vás.

 

obrazok

 

Pasca na osy

Osy láka sladká vôňa, takže im ponúknite takú porciu, aby neodolali - ideálne je použiť sirup, limonádu, ale pokojne aj med s vodou. Všetko dajte do nádoby s úzkym hrdlom: osy nájdu cestu dovnútra, ale veľmi ťažko sa dostávajú von, väčšinou sa utopia.

 

obrazok

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies