Zatočte s jesennou depresiou

NETKY.SK • 5 November 2013, 10:32 • 2 min
Zatočte s jesennou depresiou

BRATISLAVA - Jesenné depresie trápia čím ďalej tým viac ľudí. Kvôli krátkym, tmavým dňom a zmenám počasia sú ľudia ďaleko viac skleslejší a smutnejší. U väčšiny z nich ide však našťastie iba o zlú náladu z nedostatku slnečných lúčov. Pravá depresia sa vyznačuje ďaleko vážnejšími poruchami nálad, ktoré je potrebné riešiť s odborníkmi.

slovakia

left justify in out

U každého z nás sa takzvaná jesenná depresia prejavuje inak. U väčšiny ľudí sú to skôr zlé nálady ako skutočná depresia. Zmena nálad na nás dopadá práve v jesennom období a má to jednoduché vysvetlenie. Koniec veselého leta, sfarbené listy na stromoch začínajú opadávať a slnečné dni sa vyskytujú naozaj iba zriedkavo. Práve zo slnka získava človek energiu a pozitívnu náladu. Depresie prichádzajú na jeseň zrejme preto, že v lete  sme boli zamestnaní kopec aktivitami  a nemali sme čas na zbytočné premýšľanie o našich problémoch. Turistika, cyklistika, dovolenka pri mori, či návštevy pamiatok nás natoľko vyčerpali, že sme svoje doterajšie problémy hodili za hlavu a nechceli sme ich riešiť.

No realita je taká, že všetko raz končí, tak ako aj leto, a odložené problémy, na ktoré sme chceli zabudnúť, vstupujú znovu do popredia a je potreba ich riešiť.

Typickými príznamki jesennej depresie sú zvýšená únava, znížený celkový záujem o čokoľvek, zmeny nálad, precitlivelosť, ale aj poruchy spánku.

Ako sa takej "depke" brániť? Keďže už nemáme dosť slnka, môžeme ho čiastočne nahradiť umelým svetlom, napríklad veľa svietiť, navštevovať solárium a podobne. V tomto období za zvyšuje aj riziko výskytu infekcií. Mali by sme teda prijímať dostatočné množstvo vitamínov. Nezabudnite teda na prísun ovocia a zeleniny. Pre lepšiu náladu si vyberajte radšej pestrofarebné oblečenie. Verte, že čím pestrejšie sa oblečiete, tým budete mať lepšiu náladu.

Nezostávajte samy. Tak znie ďalšia rada. Vyhladávajte neustále prítomnosť svojich priateľov. Najlepším liekom stále zostávajú endorfíny, hormóny šťastia. Tie sa najlepšie vylučujú pri akomkoľvek športe. Preto neváhajte a zájdite si na hodinku aerobicu, zumby ,fitnessu, či akéhokoľvek iného športu, ktorý je váš obľúbený.

Mali by sme najmä seba naladiť do určitej psychickej pohody. Pokým si budeme neustále opakovať, aká je jeseň pochmúrna, studená a škaredá, nebude ani naše psychické naladenie smerovať inam. Je dôležité sa radovať z každého dňa. Veď aj jeseň môže byť pekná a farebná. Predstavte si, že občas vykukne slniečko, je príjemný chládok a vy sa rozhodnete ísť si zabehať medzi farebné stromy. Taká predstava vo vás iste zanechá pozitívne myslenie a nebudete brať jeseň len ako čas šedých, tmavých a depresívnych dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies