Zatočí ľudstvo s extrémnym počasím? Už dnes si viete vybaviť slniečko na svadbu či dážd v období sucha

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 15:14 • 2 min
Zatočí ľudstvo s extrémnym počasím? Už dnes si viete vybaviť slniečko na svadbu či dážd v období sucha

Na výkyvy počasia si bude musieť svet pravdepodobne zvyknúť. Vedci však neúnavne pracujú na technológiách, ktoré nám dokážu zabezpečiť počasie na želanie. Predpovedať počasie do najmenších detailov je už dnešným štandardom. Vybaviť si slnečné počasie počas svadby, či naopak dážď v období sucha, je už síce úplne iný level, ale čoraz častejšie využívaný v praxi.

slovakia

left justify in out

Planéta za posledné desaťročia čelí globálnemu otepľovaniu, čo so sebou prináša aj značné výkyvy počasia. Oblasti, ktoré kedysi nemali núdzu o dážď, trápia extrémne suchá, kedy nezaprší aj celé dni či mesiace. 

 

Tornáda a veterné smršte sa čoraz častejšie objavujú v lokalitách, kde sa s nimi ľudia pred niekoľkými rokmi vôbec nestretávali. Vedci preto dlhé dekády pracujú na tom, ako si zabezpečiť počasie podľa potrieb

 

img

 

Zapnem - vypnem dážď?

Jednou z alternatív ako doslova spustiť dážď pre neustále sa zvyšujúce teploty či extrémne suchá, je vytvorenie oblakov na miestach s nízkymi zrážkami. 

 

Vysiať na oblohe niekoľko oblakov, z ktorých aj zaprší je forma geoinžinierstva, inými slovami manipulácia s poveternostnými podmienkami.

 

img

 

V praxi to vyzerá tak, že lietadlo vstrekuje do oblakov jodid strieborný, ktorý má veľmi podobnú štruktúru ako ľad. Ľadové kryštáliky sa na oblak naviažu, čím vzniká väčšia vlhkosť.

 

Tento proces sa následne pretaví do dažďa či sneženia. Predbežné testy, ktoré vedci uskutočnili v americkom štáte Wyoming, kde je primárnym zdrojom vody snehová pokrývka, sa takýmto spôsobom podarilo zvýšiť sneženie v priemere o 10 percent.

 

Kúpite si slnečný deň na svadbu

Vďaka chemickej reakcii sa dá zabezpečiť aj krásny slnečný deňTakúto službu už ponúka európska spoločnosť Oliver's Travels budúcim novomanželom, ktorí nechcú, aby im zlé počasie skrížilo plány v ich najdôležitejší deň v živote. 

 

Túto technológiu využila aj Čína počas olympijských hier v Pekingu, aby sa z mrakov uvoľnili zrážky ešte skôr, ako sa dostanú do hlavného mesta.

 

V najnovšej štúdii výskumníci z Harvardu skúmajú rôzne spôsoby, ako by sa dalo zabrániť, respektíve znížiť silu Slnka a slnečných lúčov dopadajúcich na Zem a zabezpečiť tak ochladzovanie planéty a v konečnom dôsledku znížiť aj negatívne účinky globálneho otepľovania.

 

img

 

Podobný proces sa deje v prípade, keď dôjde k vybuchnutiu sopky. Obrovský pyroklastický mrak, ktorý sa uvoľní do ovzdušia, prirodzeným spôsobom cloní slnečným lúčom a ochladzuje planétu.

 

Experti sa však obávajú rizika, kedy by použité chemikálie navodzujúce podobný proces, mohli poškodiť ozónovú vrstvu. Aktuálne si však bude treba ešte nejaký ten čas počkať, kým prídu so skutočne relevantnými výsledkami

 

Z hmly sa stane pitná voda

Vo vývoji sú však aj ďalšie technológie, ktoré pomáhajú bojovať proti extrémnemu počasiu. Niekoľko spoločností už prišlo na to, ako premeniť hmlu na pitnú vodu. Táto metóda sa pritom už bežne používa v Kalifornii, Maroku a Čile.

 

Experti tiež uvádzajú, že najlepším spôsobom, ako kontrolovať počasie, je znižovanie emisí. Ak by sa to svetu podarilo, nebolo by nutné hľadať ďalšie spôsoby ako ho meniť. 

 

Všetko by sa dialo prirodzene a vyvážene, čo by bol jeden z najlepších možných scenárov pre budúcnosť našej planéty

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona