Zatknutie Snowdena po príchode do Nemecka je stále otázne

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 18:27 • 2 min
Zatknutie Snowdena po príchode do Nemecka je stále otázne

BERLÍN - Nemecké úrady ešte nerozhodli, či by bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena v Nemecku zatkli, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva spravodlivosti povedal, že nemecká vláda v Snowdenovom prípade stále rieši niektoré právne otázky, k čomu je potrebné aj stanovisko americkej strany.
     

Okrem iného by išlo o rámcové podmienky možného zatknutia a vydania Snowdena, ak by prišiel do Nemecka. Musí sa zistiť, či obvinenia amerických úradov voči Snowdenovi by boli trestným činom aj podľa nemeckého práva.
     

Snowden odovzdal novinárom veľké množstvo tajných dokumentov z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), čím odštartoval aféru súvisiacu s odpočúvaním. Spojené štáty na neho vydali zatykač. V súčasnosti sa Američan zdržiava v Rusku.
     

Vyšetrovací výbor nemeckého Bundestagu, ktorý sa zaoberá problémom NSA, chce Snowdena vypočuť ako svedka. Nie je však ešte jasné, kde a ako k tomu dôjde.
     

Nemecká opozícia chce, aby Snowdena vypočúvali v Berlíne. Voči tomu má výhrady nemecká vláda, avšak považuje za možné vypočuť Snowdena v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies