Zatknutie Hadžiča je dobré pre susedské vzťahy aj pre Srbsko

NETKY.SK • 21 Júl 2011, 07:26 • 2 min
Zatknutie Hadžiča je dobré pre susedské vzťahy aj pre Srbsko

Zatknutie Hadžiča je dobré pre susedské vzťahy aj pre Srbsko

slovakia

left justify in out

img

Chorvátsko privítalo dnes zatknutie bývalého lídra chorvátskych Srbov Gorana Hadžiča obžalovaného z vojnových zločinov počas chorvátskej vojny za nezávislosť z rokov 1991-95.
      "Spravodlivosť je pomalá, ale dosiahnuteľná. Teraz je na ťahu haagsky súd, aby urobil svoj diel práce. Zadržanie Gorana Hadžiča je dobré z hľadiska spravodlivosti, dobrých susedských vzťahov aj pre samotné Srbsko," vyhlásil chorvátsky prezident Ivo Josipovič.
      Premiérka Jadranka Kosorová zatknutie Hadžiča označila za "dobrú správu pre celé ľudstvo a svet, ale predovšetkým pre Chorvátsko." Hadžič je zodpovedný za tisícky mŕtvych počas chorvátskej vojny a je "jedným z tých, ktorí neustále, a bohužiaľ aj oddane, vykonávali veľkosrbskú politiku (bývalého srbského prezidenta) Slobodana Miloševiča a politiku zameranú na zničenie všetkého chorvátskeho," vyhlásila Kosorová vo Varšave na tlačovej konferencii s poľským premiérom Donaldom Tuskom.
      Tusk tiež privítal Hadžičovo zatknutie, ktoré podľa neho ukazuje, že celý Balkán je "na dobrej ceste" k členstvu v EÚ. Chorvátsko má do únie vstúpiť v roku 2013 a zatknutie výrazne zvýšilo šance, že Srbsko tento rok získa štatút kandidáta na členstvo.
      Haagsky tribunál OSN Hadžiča okrem iného obvinil z účasti na vukovarskej masakre z novembra 1991, keď po dobytí mesta srbské jednotky zabili približne 250 chorvátskych a nesrbských zranených z miestnej nemocnice.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies