Zatkli zakladateľov firmy známej z kauzy panamských dokumentov

NETKY.SK • 12 Február 2017, 11:10 • 2 min
Zatkli zakladateľov firmy známej z kauzy panamských dokumentov

PANAMA - Dvojicu zakladateľov panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca zatkli v sobotu pre obvinenia z prania špinavých peňazí. Táto spoločnosť je celosvetovo známa z kauzy takzvaných panamských dokumentov, ktoré odhalili presúvania peňazí do daňových rajov.

slovakia

left justify in out

Zakladatelia firmy Jürgen Mossack a Ramón Fonseca boli vzatí do väzby, keďže sa panamskí vyšetrovatelia obávajú ich možného úteku do zahraničia. Vznesené obvinenia z prania špinavých peňazí súvisia s rozsiahlym korupčným škandálom okolo brazílskej ropnej spoločnosti Petrobras.

 

Podľa generálnej prokurátorky Panamy Kenie Porcellovej doteraz získané informácie naznačujú, že právnická kancelária Mossack Fonseca bola v skutočnosti "zločineckou organizáciou, ktorá sa venuje ukrývaniu majetkov alebo peňazí podozrivého pôvodu". Panamská polícia tento týždeň prehľadala kancelárie firmy i domy oboch jej zadržaných predstaviteľov.

 

Zatknutiu Jürgena Mossacka a Ramóna Fonsecu predchádzalo rok trvajúce vyšetrovanie, na ktorom sa podieľali aj úrady v Brazílii, Peru, Kolumbii, vo Švajčiarsku a v USA.

 

Zverejnenie miliónov dokumentov firmy Mossack Fonseca so sídlom v Paname vlani v apríli poukázalo na presúvanie peňazí do daňových rajov, pričom v dokumentoch sa objavilo množstvo mien známych osobností - medzi nimi politikov, podnikateľov či športovcov z celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies