Zatkli vodcu džihádistov zodpovedného za útok na hraniciach

NETKY.SK • 22 Jún 2020, 16:40 • 2 min
Zatkli vodcu džihádistov zodpovedného za útok na hraniciach

ABIDJAN - Pobrežie Slonoviny v pondelok oznámilo, že tamojšie úrady zadržali vodcu džihádistov zodpovedného za júnový útok na pohraničné stanovište, ako aj "veľmi veľa" ďalších militantov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministra obrany Hameda Bakayoka.

slovakia

left justify in out

Pri útoku, ktorý sa odohral 11. júna na pohraničnom stanovišti medzi západoafrickými štátmi Pobrežie Slonoviny a Burkina Faso, zahynulo najmenej desať príslušníkov armády a šesť ďalších utrpelo zranenia.

 

Bakayoko o zásahu proti džihádistom informoval, keď vzdával poctu padlým vojakom. O priebehu operácie však nijaké podrobnosti neuviedol.

 

 

Za útok je údajne zodpovedná Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida. Podľa miestnych zdrojov išlo o odvetu za operáciu bezpečnostných zložiek proti džihádistom, ktorá sa odohrala len pár dní pred útokom.

 

AFP dodala, že ide o prvý džihádistický útok na území Pobrežia Slonoviny od marca 2016, keď pri obsadení dovolenkového letoviska Grand-Bassam zahynulo 19 ľudí.

 

 

Bezpečnostní analytici sa podľa AFP už dlhší čas obávajú, že povstanie džihádistov v oblasti Sahelu, ktoré sa začalo v Mali v roku 2012, sa rozširuje z vnútrozemia Afriky smerom k štátom ležiacim na pobreží Guinejského zálivu.

 

Pobrežie Slonoviny má s Burkinou Faso hranice dlhé 550 kilometrov. Násilnosti páchané džihádistami si v Burkine Faso vyžiadali takmer 1000 životov a za posledných päť rokov donútili opustiť svoje domovy približne 860.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona