Zatkli štyroch europoslancov, ktorí požadujú bezjadrovú Európu

NETKY.SK • 20 Február 2019, 14:54 • 2 min
Zatkli štyroch europoslancov, ktorí požadujú bezjadrovú Európu

BRUSEL - Štyroch poslancov Európskeho parlamentu (EP) z politickej skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v stredu ráno zadržali na americkej leteckej základni Kleine Brogel nachádzajúcej sa na severovýchode Belgicka pri meste Peer.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak počas protestu za stiahnutie amerických jadrových zbraní z Európy, informovala parlamentná frakcia Zelených i agentúra Belga.

 

Zadržanými poslancami sú Molly Scottová Catová zo Spojeného kráľovstva, Michele Rivasiová z Francúzska, Tilly Metzová z Luxemburska a Thomas Waitz z Rakúska. Polícia ich zadržala na dráhe, z ktorej štartujú stíhačky F-16, spolu so štyrmi aktivistami hnutia "Konajme pre mier".

 

Zadržaní poslanci a aktivisti mali so sebou pútače, prostredníctvom ktorých požadovali "bezjadrovú Európu" a stiahnutie amerických jadrových zbraní z Európy.

 

Agentúra APA neskôr oznámila, že Waitza prepustili. EFA vo vyhlásení pre médiá uviedla, že jej členovia sa v čase, keď sa na medzinárodnej scéne opäť zvyšuje napätie v súvislosti s jadrovými zbraňami, rozhodli konať, aby upozornili verejnosť na túto závažnú problematiku.

 

 

Europoslankyňa Rivasiová v tejto súvislosti upozornila na skutočnosť, že v súčasnosti je vo svete ešte stále okolo 15.000 jadrových zbraní, pričom na vojenskej základni Kleine Brogel sa nachádza približne dvadsať jadrových hlavíc.

 

Poslankyňa Catová zdôraznila, že v 21. storočí, v ére "asymetrickej a kybernetickej vojny", sú jadrové zbrane zastarané a nemajú mať miesto v európskej obrannej politike. Podľa nej nastal čas, aby krajiny EÚ vlastniace jadrové zbrane, čiže Británia a Francúzsko, čo najskôr podpísali zmluvu o ich zákaze a spustili proces ich likvidácie.

 

Hovorkyňa hnutia "Konajme pre mier" Sarah Readerová pre agentúru Belga uviedla, že nijaký štát alebo medzinárodná organizácia nemá prostriedky na zvládnutie humanitárnych a environmentálnych následkov prípadnej jadrovej vojny. "Práve preto je nevyhnutné, aby Belgicko išlo príkladom a prikročilo od slov k činom a začalo s jadrovým odzbrojovaním," vyhlásila Readerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona