Zatkli predsedu parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky

NETKY.SK • 8 September 2015, 07:19 • 2 min
Zatkli predsedu parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky

MOSKVA - Bezpečnostné sily proruských separatistov na východe Ukrajiny zatkli v piatok jedného zo svojich vodcov Andreja Purgina, ktorý patrí k zakladateľom medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), a zastával funkciu predsedu tamojšieho parlamentu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zdroj z prostredia bezpečnostných síl proruských separatistov pre agentúru Reuters uviedol, že Purgina zatkli v piatok neďaleko mesta Doneck, ktoré je baštou separatistov. K Purginovmu zatknutiu došlo v deň, keď bol odvolaný z funkcie predsedu parlamentu DĽR a práve sa vrátil z návštevy Ruska.


"Andreja Jevgenieviča (Purgina) zatkli spolu s jeho manželkou. Naložili ich do auta... Nám oznámili, že sú zatknutí," uviedla poslankyňa parlamentu DĽR Ellada Šaftnerová, ktorá cestovala s Purginom a bola prítomná pri jeho zatknutí.


Podľa zdroja z bezpečnostnej služby proruských separatistov Purgina a jeho manželku podrobili vypočúvaniu. "Ak ho zatkli, tak to znamená, že na to bol nejaký dôvod," uviedol zdroj.


Hovorkyňa vodcu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka odmietla Purginovo zatknutie komentovať. Purginov mobilný telefón je od piatka vypnutý.


Purgin bol popredným členom vedenia proruských separatistov od apríla minulého roku, keď nepokoje na priemyselnom východe Ukrajiny vypukli. "Purgin bol nesmierne nezávislý a mal vlastnú politickú líniu," uviedol bývalý líder DĽR Alexandr Borodaj, ktorý je ruským občanom. Purgin býval Borodajovým zástupcom. Keď sa však vlani v lete ujal vedenia DĽR Zacharčenko, Borodaj sa vrátil do Moskvy.


Udalosti okolo Purgina zatiaľ nekomentovalo Rusko, ktoré stojí na strane separatistov, avšak popiera, že by im dodávalo zbrane alebo posielalo svojich vojakov.


Na Ukrajine sa 25. októbra majú konať komunálne voľby. Proruskí separatisti v DĽR a susednej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) však vyhlásili, že usporiadajú vlastné voľby, ktoré sa budú konať 18. októbra, respektíve 1. novembra, čo odsúdil nielen Kyjev, ale aj Spojené štáty.


Konflikt na východe Ukrajiny si za 1,5 roka svojho trvania vyžiadal viac ako 6500 ľudských životov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies