Zatkli podozrivého z útokov na mešitu a kongresové centrum v Drážďanoch

NETKY.SK • 9 December 2016, 18:40 • 2 min
Zatkli podozrivého z útokov na mešitu a kongresové centrum v Drážďanoch

BERLÍN - Nemecké úrady zatkli muža podozrivého zo septembrového odpálenia podomácky vyrobených výbušných zariadení pred mešitou a kongresovým centrom v Drážďanoch.

slovakia

left justify in out

Polícia zatkla 29-ročného muža z východonemeckého mesta Drážďany vo štvrtok. Takisto skonfiškovala predmety, ktoré možno použiť pri výrobe výbušnín, a získala aj vzorky DNA ako dôkazový materiál, ktorý spája podozrivého z výbuchmi.

 

Explózia z 26. septembra poškodila vchod do mešity Fatih Camii. V čase trestného činu sa vo vnútri nachádzal imám (islamský duchovný) s manželkou a dvoma synmi, ale neutrpeli zranenia.

Druhé výbušné zariadenie explodovalo krátko nato na terase medzi hotelom a kongresovým centrom.

 

Výbuchy nastali len niekoľko dní pred podujatiami pri príležitosti štátneho sviatku opätovného zjednotenia krajiny, Dňa nemeckej jednoty, ktorý pripadá na 3. októbra. Hostiteľským mestom osláv boli práve Drážďany, kde má sídlo aj protiislamské hnutie PEGIDA.

 

Zadržaný útočník z Drážďan bol rečníkom na akcii Pegidy

 

K explóziám, z ktorých prvá poškodila vchod do mešity Fatih Camii a druhá sa udiala na terase medzi hotelom a kongresovým centrom, došlo tesne po sebe iba krátko pred oslavami štátneho sviatku, Dňa nemeckej jednoty, pripadajúceho na 3. októbra. Hostiteľským mestom týchto osláv boli tentoraz práve Drážďany.

 

Uväznený Nino K. je podľa internetového vydania denníka Bild známy svojimi xenofóbnymi názormi. Vlani 13. júla dokonca figuroval medzi rečníkmi na podujatí protiislamského hnutia Pegida a prečítal pri tejto príležitosti otvorený list spolkovej kancelárke Angele Merkelovej.

 

Počas svojho deväťminútového vystúpenia, ktoré zaznamenali kamery, obvinil šéfku spolkovej vlády, že necháva "kriminálnych cudzincov predávať drogy" a "lenivých Afričanov namiesto budovania ich krajín plieniť naše sociálne poisťovne". Islamizmus označil vtedy za mohutného aplauzu asi 2800 podobne zmýšľajúcich účastníkov akcie za "zbraň hromadného ničenia".

 

Paradoxne v tomto vystúpení 13 mesiacov pred inkriminovanými explóziami dal Nino K. Merkelovej ultimátum a nepriamo svoj čin avizoval slovami: "Ak chcete, aby v Nemecku a Európe došlo k občianskym vojnám, pokračuje takto ďalej. Od nás však nečakajte zľutovanie".

 

Drážďančana po vystúpení pochválil líder Pegidy Lutz Bachmann konštatujúc: "To boli silné a jasné slová".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies