Zatkli opozičného lídra Sádika Mahdího za kritiku situácie v Dárfúre

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 11:21 • 2 min
Zatkli opozičného lídra Sádika Mahdího za kritiku situácie v Dárfúre

KÁHIRA - Sudánskeho opozičného lídra Sádika Mahdího zatkli po tom, ako kritizoval bezpečnostnú politiku vlády vo vojnou sužovanom regióne Dárfúr. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na jeho stranu Ummá.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné sily zatkli 78-ročného politika v jeho chartúmskom dome a dopravili ho najskôr na príslušné úrady, odkiaľ ho následne previezli do väznice Kober, kde bude dnes vypočúvaný ohľadom obvinení z porušenia vnútroštátnej bezpečnosti a ohrozenia ústavy.
      

Mahdí nedávno kritizoval kroky sudánskej vlády v Dárfúre, pričom obvinil tam pôsobiace polovojenské jednotky z páchania zločinov znásilnenia a porušovania základných ľudských práv. Mahdího už vypočúvala aj prokuratúra i parlament, v ktorom má dominantné zastúpenie strana prezidenta Umara Bašíra.
     

Mahdí je posledným demokraticky zvoleným premiérom krajiny. Ako predseda vlády pôsobil v rokoch 1966-1967 a 1986-1989. Z funkcie ho zosadili po Bašírovom štátnom prevrate v roku 1989. Následne opustil Chartúm, v roku 2000 sa vrátil a stal sa jednou z najvýraznejších postáv opozície. V roku 2010 neúspešne kandidoval za prezidenta.
      

Dárfúr sužuje násilie od roku 2003, kedy tam miestni vzbúrenci spustili ozbrojené povstanie proti centrálnej vláde v Chartúme, obviňujúc ju z diskriminácie a zanedbávania ústavných povinností. Podľa OSN tam dosiaľ zahynulo približne 300.000 ľudí a 2,7 milióna obyvateľov muselo v dôsledku konfliktu utiecť zo svojich domovov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies