Zatkli muža, ktorý sa pokúsil odcudziť kópiu Veľkej listiny slobôd

NETKY.SK • 26 Október 2018, 14:34 • 2 min
Zatkli muža, ktorý sa pokúsil odcudziť kópiu Veľkej listiny slobôd

SALISBURY - Britská polícia zatkla 45-ročného muža, ktorý sa z katedrály v anglickom meste Salisbury pokúsil ukradnúť kópiu Veľkej listiny slobôd (Magna charta libertatum). Informoval o tom v piatok spravodajský server Sky News s odvolaním sa na miestnu políciu.

slovakia

left justify in out

Muža obvinili z pokusu o rozbitie sklenenej vitríny, v ktorej je spomínaný stredoveký dokument uložený. Pri stredajšom pokuse o krádež však muž spustil alarm a políciu na miesto privolali krátko pred 16.00 h SELČ.

 

Polícia vo svojom stanovisku uviedla: "Muž, ktorý zodpovedal popisu očitého svedka, bol zatknutý za pokus o krádež, držanie útočnej zbrane a prečin spôsobenia škody a bol vzatý na vypočutie do väznice v meste Melksham."

 

Polícia dodala, že Veľká listina slobôd pri incidente poškodená nebola a nikto neutrpel zranenia. Magna charta libertatum bola základným zákonom anglickej stavovskej monarchie, ktorý v roku 1215 pod nátlakom šľachty podpísal Ján I. Bezzemok.

 

Dokument zaručoval, že žiaden slobodný občan nemohol byť väznený alebo zbavený majetku bez riadneho súdneho procesu. Kráľovi tiež zakazoval vyhlásiť bez povolenia šľachty mimoriadne dane a považuje sa za začiatok demokracie v Anglicku. V priebehu 13. storočia bolo vydaných niekoľko kópií Veľkej listiny slobôd.

 

Salisburská katedrála na svojej webovej stránke uvádza, že v jej priestoroch je vystavený najzachovalejší prepis originálneho dokumentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona