Zatkli muža, ktorý plánoval odpáliť náborové stredisko armády

NETKY.SK • 9 December 2010, 08:12 • 2 min
Zatkli muža, ktorý plánoval odpáliť náborové stredisko armády

Zatkli muža, ktorý plánoval odpáliť náborové stredisko armády

slovakia

left justify in out

img

Muža z amerického mesta Baltimore dnes zatkli pre obvinenie, že plánoval odpáliť vozidlo naložené bombami v náborovom stredisku ozbrojených síl USA v štáte Maryland. Zadržanie bolo výsledkom tajnej, nafingovanej operácie, oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti.
      "Verejnosti nehrozilo žiadne skutočné nebezpečenstvo, keďže výbušniny boli fingované a bezpečnostné zložky celé mesiace ostražito sledovali podozrivého," vysvetlil hovorca ministerstva spravodlivosti Dean Boyd, ktorý odmietol uviesť totožnosť zatknutého.
      Člen bezpečnostných zložiek informoval, že ide o 21-ročného muža, amerického občana, ktorý prestúpil na islam. Vypočúvanie na súde je naplánované už na dnešok.
      Zadržanie nasledovalo po sérii tajných nafingovaných operácií bezpečnostných úradov, ktoré mali prekaziť napríklad aj prípravu teroristických činov. V jednom z týchto prípadov zatkli minulý mesiac muža zo štátu Oregon, ktorý sa podľa obvinení pokúšal odpáliť auto s výbušninami počas slávnosti rozsvecovania vianočného stromčeka v meste Portland.
      V októbri odsúdili jordánskeho štátneho príslušníka na 24 rokov väzenia za plán odpáliť mrakodrap v Dallase. Tajní agenti FBI využili pri zatýkacej operácii atrapu bomby.
      Americký minister spravodlivosti Eric Holder bránil takéto nafingované operácie. Podľa jeho slov sú nevyhnutné pri vyhľadávaní osôb, ktoré sa chystajú útočiť na USA a Američanov. Podľa niektorých obhajcov však môže ísť o navádzanie na trestný čin.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies