Zatkli bývalého šéfa obávaných tajných služieb Yankubu Badjieho

NETKY.SK • 23 Február 2017, 07:00 • 2 min
Zatkli bývalého šéfa obávaných tajných služieb Yankubu Badjieho

BANJUL - Gambijské úrady zatkli bývalého šéfa obávaných tajných služieb NIA Yankubu Badjieho, ktorý je obvinený z toho, že sa pričinil o likvidáciu a mučenie kritikov vlády počas mocenského obdobia gambijského exprezidenta Yahyu Jammeho.

slovakia

left justify in out

Badjie je prvým Jammeho bezpečnostným činiteľom, ktorého zatkla nová vláda. Zadržali ho v pondelok spolu s ďalším zamestnancom NIA, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že NIA sa pod Badjieho vedením dopúšťala perzekúcie novinárov, politických oponentov, ako aj komunity osôb LGBT, z ktorej mnohí preto v strachu utiekli z Gambie.

 

Nový prezident Adama Barrow, ktorý sa ujal moci 19. januára ako prvý demokraticky zvolený líder Gambie, prisľúbil reformu tajných služieb. Bývalý Úrad národnej bezpečnosti (NIA) premenoval na Štátnu bezpečnostnú službu.

 

"Dúfame, že dôjde k mnohým odhaleniam. Mnoho rodín nevie, čo sa stalo s ich blízkymi. Teraz, keď je už Badjie zatknutý, sa azda dočkajú odpovedí na tieto otázky - či ich blízki žijú alebo nie," uviedla aktivistka Lamin Saidyová.

 

Yahya Jammeh bol pod medzinárodným nátlakom donútený odstúpiť z pozície hlavy štátu po 22 rokoch; odmietal totiž uznať svoju prehru v decembrových voľbách. Následne utiekol do exilu v Rovníkovej Guinei.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies