Zatkli asistenta poslanca z SaS

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 16:37 • 2 min
Zatkli asistenta poslanca z SaS

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatrabanke.

slovakia

left justify in out

Stalo sa to potom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke www.dennikn.sk.


Rybaniča prepustili zo zaistenia dnes nadránom a urobili mu domovú prehliadku, pri ktorej zaistili viac vecí, ktoré mu patria. Denník N zároveň obdržal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák. V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák mal podľa Denníka N obdržať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu obdržal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák .


Kaliňákov hovorca Ivan Netík pre Denník N uviedol, že minister vnútra Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára, sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. "Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin,” napísal Denníku N Netík. K prevodom sa Kaliňák podľa denníka nevyjadril. Neodpovedal denníku na otázky, o aké pôžičky išlo, či pri týchto transakciách prišiel do obchodného styku aj s Bašternákom a či to malo vplyv na to, že polícia poriadne nevyšetrila Bašternákove podozrivé nadmerné odpočty DPH. “Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo alebo sprostredkovane,” napísal ďalej pre Denník N Netík.


Denník N zároveň pripomína, že Kaliňák, ktorý pre kauzu Bašternák tento týždeň čelil v Národnej rade SR opozičnému pokusu o odvolanie, sám pred niekoľkými dňami zverejnil daňové tajomstvo, keď na tlačovej besede vyhlásil, že Bašternákovi bola vyplatená vratka aj za vlády Ivety Radičovej v hodnote 3,6 milióna eur. Daňové tajomstvo týkajúce sa firiem Igora Matoviča zverejnil pred voľbami aj premiér Robert Fico.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona