Zatkli 26-ročného muža plánujúceho útoky na Pentagón a Kongres

NETKY.SK • 29 September 2011, 16:51 • 2 min
Zatkli 26-ročného muža plánujúceho útoky na Pentagón a Kongres

Zatkli 26-ročného muža plánujúceho útoky na Pentagón a Kongres

slovakia

left justify in out

img

V americkom štáte Massachusetts zadržali v stredu 26-ročného muža, ktorý plánoval útoky na Pentagón a budovu amerického Kongresu pomocou diaľkovo ovládaných modelov lietadiel s výbušninami.

Amerického občana Rezwana Ferdausa zatkli v meste Framingham po tom, ako mu tajní federálni agenti dodali zbrane, ktoré si podľa vyšetrovateľov objednal. Išlo o granáty, šesť samopalov a takmer 11 kilogramov plastickej výbušniny, informovali federálne úrady s tým, že verejnosť nebola pri operácii v žiadnom momente ohrozená.

Ferdaus podľa súdneho podania dospel prostredníctvom webových stránok a videí islamských extrémistov k presvedčeniu, že USA sú zlom, a začal proti nim v roku 2010 plánovať džihád (svätú vojnu). Vlani v decembri kontaktoval federálneho informátora a neskôr sa začal stretávať s agentmi, ktorí sa vydávali za členov al-Káidy.

Ferdaus agentom povedal, že chcel uštedriť psychologický úder "nepriateľom Alaha" útokmi na Pentagón, sídlo amerického ministerstva obrany, ktoré označil za "hlavu a srdce hada". "Alah nám dal privilégium... Trestá ich našou rukou," vyhlásil údajne na jednej schôdzke.

Ferdausa mal podľa žaloby v úmysle použiť na útoky tri diaľkovo ovládané lietadlá s dĺžkou do dvoch metrov. Do každého by umiestnil vyše dva kilogramy výbušnín, ktorých zvyšok by využil na vyhodenie mostov pri Pentagóne do vzduchu. Lietadlá navádzané systémom GPS a schopné dosiahnuť rýchlosť 160 km/h by zasiahli Pentagón a rozmetali kupolu budovy Kongresu na "franforce", povedal Ferdaus agentom. Následne by dve trojčlenné skupiny zaútočili automatickými zbraňami.

Nové zatknutie je podobné ďalším prípadom, pri ktorých federálni agenti v utajení chytili údajných teroristov, ktorí sa zapojili do fiktívnych plánov útokov na rôzne ciele v USA ako výškové budovy v Dallase či nočný klub v Chicagu. Tentoraz však bol podľa vyšetrovateľov strojcom plánu sám Ferdaus.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona