Zatiaľ nie je známe, kto je zodpovedný za útoky v Paríži

NETKY.SK • 11 Január 2015, 20:52 • 2 min
Zatiaľ nie je známe, kto je zodpovedný za útoky v Paríži

PARÍŽ - Francúzski vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, kto je zodpovedný za útoky, ktoré sa od stredy do piatku odohrali v Paríži a vyžiadali si 17 obetí na životoch. Vyhlásil to dnes americký generálny prokurátor Eric Holder v rozhovore pre televíziu ABC.

slovakia

left justify in out

Holder reagoval na otázku o prepojení páchateľov útokov na teroristickú sieť al-Káida a džihádistickú organizáciu Islamský štát, ku ktorým sa oni sami prihlásili.

 

"V tomto okamihu nemáme k dispozícii hodnovernú informáciu, ktorá by nám umožnila určiť, aká z organizácií je (za útoky) zodpovedná," uviedol Holder. Spresnil však, že obe islamistické organizácie predstavujú nebezpečenstvo pre USA i ich spojencov.

 

Dodal tiež, že nemá informácie o tom, že by sa po parížskych útokoch aktivovali nejaké spiace teroristické bunky na území USA. Pre televíziu CBS však Holder uviedol, že najviac sa obáva tzv. osamelých vlkov, ktorí by útoky mohli plánovať a pripravovať nepozorovane. 

 

Vysvetlil, že "zdecimovanie" jadra al-Káidy znížilo alebo úplne potlačilo jej potenciál zosnovať atentát podobný útokom z 11. septembra 2001, ale upozornil na aktivizáciu jej odnoží, napríklad al-Káidy na Arabskom polostrove, ktoré sa pokúšajú vyprovokovať a inšpirovať svojich prívržencov, aby páchali útoky menšieho rozsahu.

 

"Myslím, že možnosť takých útokov na území Spojených štátov existuje," pripustil Holder v súvislosti so svojou zmienkou o osamelých vlkoch.

 

Vo vyhlásení pre americkú televíziu CNN Holder uviedol, že Spojené štáty spolupracujú so spojencami na monitorovaní ľudí, ktorí by mohli ohroziť bezpečnosť krajiny. Spresnil, že do Sýrie a Iraku podľa jeho informácií vycestovalo alebo sa o to pokúsilo asi 150 Američanov a asi 12 z nich je stále na Blízkom východe.

 

Holder sa dnes v Paríži zúčastnil na schôdzke s predstaviteľmi rezortov vnútra a spravodlivosti európskych štátov, ktorí diskutovali o reakcii na existujúce bezpečnostné hrozby. Holder informoval, že prezident USA Barack Obama zvoláva na 18. februára do Washingtonu veľké stretnutie spojencov venované bezpečnostným otázkam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies