Záťah v Singapure súvisí s prípadom korupcie v SR

NETKY.SK • 1 Október 2013, 14:25 • 2 min
Záťah v Singapure súvisí s prípadom korupcie v SR

BRATISLAVA - Nedávne zatýkanie podozrivých z účasti na podvodoch s tipovaním futbalových zápasov v Singapure súvisí aj s prípadom korupcie v slovenskom futbale. Spojenie dnes pripustil policajný prezident Tibor Gašpar.

slovakia

left justify in out

"My v rámci tohto prípadu intenzívne komunikuje s Europolom, s Interpolom a je to výsledkom vzájomného si vymieňania informácií," povedal šéf polície na tlačovej besede.

Singapurská polícia pred dvoma týždňami počas dvanásťhodinovej operácie zadržala štrnásť osôb, medzi nimi aj singapurského podnikateľa Tan Seet Enga, známeho pod menom Dan Tan, ktorého považujú za hlavu skupiny. Európsky policajný úrad (Europol) tvrdí, že dve ženy a dvanásť mužov má prsty aj v ovplyvňovaní duelov Ligy majstrov či kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie. Europol vo februári tohto roku informoval o 380 podozrivých stretnutiach. Päť zadržaných je vo väzbe, ostatných prepustili na kauciu.

Do Ázie vedú aj nitky korupčného prípadu okolo štyroch aktívnych slovenských futbalistov z corgoňligového klubu FK DAC 1904 Dunajská Streda a troch bývalých hráčov. Gašpar zatiaľ nehovorí, či u nás bude obvinených viac. "Otázka možného obvinenia ďalších osôb je stále v šetrení, takže je predčasné sa k nej vyjadrovať," povedal. Siedmich Slovákov vyšetrovateľ už obvinil. "Takýto trestný čin ovplyvňovania výsledkov futbalových zápasov sme prvýkrát klasifikovali ako organizovaný. Doteraz to bolo vždy o jednotlivcovi alebo v spolupáchateľstve. Na čele organizovanej skupiny stál človek z Ázie a prostredníctvom sprostredkovateľov zo Slovenska oslovoval hráčov na Slovensku i v Česku. Sprostredkovateľ ponúkol futbalistom úplatok od 2000 do 60-tisíc eur za zápas. Išlo o 19 stretnutí v Česku a na Slovensku vrátane tohtosezónnych duelov najvyšších súťaží. Vo všetkých prípadoch išlo o online tipovanie v ázijských kanceláriách," uviedol Gašpar 12. septembra, keď polícia tento prípad zverejnila. V Česku zadržali dvanásť osôb. Obe krajiny utvorili špeciálny vyšetrovací tím. Významnú pomoc pri zaisťovaní dôkazov poskytol Slovenský futbalový zväz (SFZ) a Futbalová asociácia Českej republiky (FAČR).

Monulý týždeň vo veci vypovedal pred disciplinárnou komisiou SFZ bývalý slovenský futbalový reprezentant a hráč FK DAC 1904 Dunajská Streda Ivan Hodúr, ktorý už dávnejšie priznal vinu a od začiatku spolupracoval s príslušnými orgánmi. Spolu s ním sa údajne na podvodoch podieľali ďalší traja futbalisti z Dunajskej Stredy Marek Božoň, Michal Dian a Čech Tomáš Huber. Spomenutí futbalisti vraj za prijatý úplatok vo výške od 2000 do 60-tisíc eur od trojice bývalých hráčov Ivana Žigu, Róberta Ráka, Mariána Dirnbacha ovplyvnili duely v aktuálnej sezóne najvyššej slovenskej súťaže.

FK DAC 1904 Dunajská Streda už suspendoval spomenuté kvarteto svojich hráčov Hodúr, Božoň, Dian, Huber. DK SFZ tejto štvorici predbežným opatrením zastavila pretekársku činnosť od 13. 9. a dvojici Dirnbach, Žiga od 16. septembra až do ďalšieho rozhodnutia. Siedmy "namočený" v škandále Róbert Rák je registrovaný na Rakúskom futbalovom zväze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies