Zastupiteľské úrady nemôžu za dovolenkujúceho v zahraničí platiť účty

NETKY.SK • 29 Jún 2011, 09:26 • 2 min
Zastupiteľské úrady nemôžu za dovolenkujúceho v zahraničí platiť účty

Zastupiteľské úrady nemôžu za dovolenkujúceho v zahraničí platiť účty

slovakia

left justify in out

img

Pred odchodom na dovolenku je dobré si zistiť kontakt na slovenský zastupiteľský úrad (ZÚ) v zahraničí. Konzulárne oddelenia ZÚ totiž môžu v mnohých prípadoch ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi, pomôcť. "Môžu urobiť pre našich občanov veľmi veľa," priblížil riaditeľ konzulárneho odboru a služieb občanom ministerstva zahraničných vecí Igor Pacolák.
      Patrí k tomu asistencia pri vybavovaní dedičstva v zahraničí, pri preprave telesných pozostatkov, pri úmrtiach i riešenie problematiky trestnej činnosti. Osvedčujú tiež pravosť kópií, listín, podpisov a pečiatok.
      V prípade straty alebo krádeže pasu vydá konzul náhradný cestovný doklad pre návrat do SR. Ak sa stal dovolenkujúci obeťou trestného činu, tak mu pomôže zabezpečiť zdravotnícku starostlivosť. Taktiež môže kontaktovať príbuzných a známych, prípadne zabezpečiť zoznam miestnych právnikov, ktorí poskytnú odbornú právnu pomoc a prekladateľov. Rovnako to platí pri zatknutí. V niektorých krajinách nemá zatknutý nárok zavolať právnikovi, ale zo zákona má právo kontaktovať svoje zastupiteľstvo.
      Stávajú sa aj prípady, keď počas pobytu v zahraničí dôjde dovolenkujúcemu hotovosť. Konzuli môžu kontaktovať príbuzných alebo známych, ktorí občanovi SR pošlú peniaze, alebo poradia, ako ich previesť z domovskej krajiny. V prípade hospitalizácie konzulárne oddelenie pomôže skontaktovaním rodiny, známych a informuje ich o zdravotnom stave dotyčného. Rovnako dajú vedieť najbližším príbuzným pri nehode alebo úmrtí a odporučia nevyhnutné postupy.
      V zmysle platných právnych predpisov SR sa za konkrétne konzulárne služby účtujú príslušné správne poplatky.
      "Slovenskí konzuli nemôžu pomôcť v oblastiach, ktoré spadajú do právomocí iných inštitúcií, ako sú cestovné kancelárie, banky, advokátske kancelárie, nemocnice a podobne," priblížil ďalej Pacolák. Nemôžu zasahovať do súdneho konania alebo ho iniciovať v mene občana SR, poskytovať advokátske služby, zariadiť prepustenie z väzenia, zasahovať do vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní, zabezpečiť lepšie zaobchádzanie v nemocnici alebo vo väzení ako s miestnymi občanmi. Rovnako ani nezaplatia účty za liečenie, ubytovanie, cestovné lístky, právnu pomoc alebo akékoľvek iné účty. Nezaobstarávajú ani ubytovanie, prácu alebo pracovné povolenie.
      Ak sa občan SR ocitnete v zložitej situácií v krajine mimo Európskej únie a Slovensko tam nemá veľvyslanectvo ani konzulárne zastúpenie, tak môže o pomoc požiadať ZÚ iného členského štátu EÚ. Dostane ju za rovnakých podmienok, za akých je pomoc poskytovaná jeho vlastným občanom.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona