Zastúpenie EK v SR: Krok Žigu nezaručí Slovensku splnenie záväzkov voči EÚ

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:53 • 2 min
Zastúpenie EK v SR: Krok Žigu nezaručí Slovensku splnenie záväzkov voči EÚ

BRATISLAVA - Rozhodnutie ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) prerušiť schvaľovanie nového zákona o odpadoch a poslať návrh do Bruselu nezaručí, že Slovensko splní svoje záväzky v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to skonštatoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.
     

Žiga v auguste rozhodol, že nový zákon o odpadoch predloží na posúdenie Európskej komisii na tzv. vnútrokomunitárne pripomienkové konanie. Komisia sa má vyjadriť k súladu návrhu s európskymi pravidlami. Povinnosťou Slovenska je v tomto prípade notifikovať právne predpisy, ktorými sa preberá legislatíva EÚ o odpadoch.
     

“I napriek predbežnej konzultácii, o ktorú požiadala SR, samozrejme nemožno vylúčiť, že vlády návrh zákona bude v parlamente modifikovaný na základe poslaneckých pozmeňujúcich návrhov,” uviedol na margo iniciatívy šéfa slovenského envirorezortu Králik.
     

Európska komisia, ktorá je “strážkyňou zmlúv” a má za úlohu sledovať, či si členské krajiny plnia záväzky z práva EÚ, si bude môcť v tomto prípade svoju úlohu naplniť, len ak dostane schválený a právne záväzný text prijatej legislatívy, zdôraznil Králik.
     

Hovorca envirorezortu Maroš Stano pre TASR potvrdil, že návrh zákona o odpadoch bol v Bruseli prijatý. V rámci vnútrokomunitárneho pripomienkového konania sa teraz k nemu budú vyjadrovať jednotlivé členské krajiny, ozrejmil.
     

Členské štáty spravidla notifikujú právne predpisy až po ich prijatí, vysvetlil Králik. “Predbežné notifikácie a konzultácie s odbornými útvarmi Európskej komisie však nie sú zriedkavé,” pripustil. Využívajú sa najmä v prípadoch, keď je európska legislatíva príliš komplexná, alebo sú pochybnosti o jej správnom výklade a uplatňovaní.
     

„V rámci formálnych či neformálnych konzultácií sa často podarí odstrániť mnohé pochybnosti, čo členským štátom umožňuje prijať vnútroštátnu legislatívu tak, aby bola v plnom súlade s právnym poriadkom EÚ. Zároveň to členskému štátu dáva možnosť lepšie eliminovať riziko možného právneho konania pre porušenie práva EÚ,” doplnil Králik.
     

Zastúpenie EK na Slovensku vysvetlilo, že konzultácie o návrhu vnútroštátnej legislatívy, ktorým sa preberajú smernice EÚ, nemajú formalizovanú podobu. Štát predloží návrh právneho predpisu a požiada EK, aby sa vyjadrila k súladu s európskymi pravidlami.
     

Minister životného prostredia predpokladá, že v prípade jeho návrhu zákona o odpadoch konanie v Bruseli zaberie niekoľko mesiacov. Po jeho skončení by o návrhu zákona mala rozhodnúť vláda a parlament. Žiga očakáva, že nová norma by mohla vstúpiť do platnosti v lete 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies