Zástupcovia zubno-lekárskych organizácii EÚ diskutovali o e-zdravotníctve

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 12:21 • 2 min
Zástupcovia zubno-lekárskych organizácii EÚ diskutovali  o e-zdravotníctve

BRATISLAVA - Zástupcovia zubno-lekárskych stavovských organizácii krajín Európskej únie diskutovali v marci v portugalskom Lisabone o elektronickom zdravotníctve. Ako informovala Slovenská komora zubných lekárov, cieľom workshopu bol prieskum stavu existujúcich sumárov pacienta v elektronickom zdravotníctve jednotlivých krajín EÚ a zistenie záujmu participovať na štandardizácii medicínskych údajov.

slovakia

left justify in out

"Preklenovacou myšlienkou tejto iniciatívy je vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá by mala vypracovať spoločný súbor údajov popisujúci základné informácie pre zubné lekárstvo v elektronickom zdravotníctve," uviedla komora zubárov.

Z rokovania vyplynuli otvorené okruhy, ktoré je podľa komory nutné zapracovať, ako napríklad pridať do všeobecného sumáru pacienta časť určenú pre orálne zdravie, ďalej navrhnutý parodontálny index brať ako povinný údaj v pacientovom sumári kvôli priamemu dopadu stavu parodontu na celkové zdravie pacienta.

Záverečný brainstorming priniesol požiadavky jednotlivých zástupcov na doplňujúce moduly a komponenty v orálnej časti sumára: intraorálne a panoramatické RTG snímky, zubný kríž, referenčnú tabuľku diagnóz a terapií, zjednotenú nomenklatúru. "Pozitívne vnímame vznesené požiadavky na doplnenie pacientskeho sumára v celoeurópskom kontexte. Opakovane sme upozorňovali ministerstvo zdravotníctva a Národné centrum zdravotníckych informácii, že je potrebné do eZdravia pre zubné lekárstvo implementovať RTG a zubný kríž,“ uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Od júna 2018 bude Portugalsko vedúcou krajinou projektu eHealth Action, ktorý má uľahčiť výmenu dát v sieti elektronického zdravotníctva EÚ a cezhraničné využívanie eReceptu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies