Zástupcovia sýrskej vlády a opozície pokračujú v Ženeve v rokovaniach

NETKY.SK • 26 Január 2014, 14:57 • 2 min
Zástupcovia sýrskej vlády a opozície pokračujú v Ženeve v rokovaniach

ŽENEVA - Obe strany majú dnes rokovať v prvom rade o výmene väzňov a rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Ďalšie kolo mierových rozhovorov medzi delegáciami sýrskej vlády a opozície za sprostredkovania osobitného vyslanca OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdara Bráhímího sa dnes dopoludnia začalo Ženeve. Uviedli to novinári, ktorí ich sledujú v sídle OSN.

Obe strany majú dnes rokovať v prvom rade o výmene väzňov a rukojemníkov. Ak by došlo k dohode, bola by to prvá takáto výmena od začiatku občianskej vojny v roku 2011.

Podľa Bráhímího by prednosť pri výmene mali mať ženy, starí ľudia a deti. Sýrsky režim zatiaľ prepustil iba politických väzňov, čím chcel dosiahnuť, aby povstalci pustili zahraničných rukojemníkov, najmä z Iránu a Libanonu. Tentoraz by mali povstalci prepustiť sýrskych vojakov a civilistov, ktorí podporujú režim Bašára Asada, napísala agentúra DPA.

Podľa opozície by však výmena väzňov a v sobotu dohodnutá humanitárna pomoc armádou obkľúčenému mestu Homs nemali odvádzať pozornosť od hlavného cieľa rokovaní, ktorým je vytvorenie prechodnej vlády. Sýrska vláda si ale myslí, že humanitárne otázky treba vyriešiť komplexne. Niektorí pozorovatelia to hodnotia ako pokus režimu získať čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies