Zástupcovia štátu vo firmách budú mať voči ministerstvu hospodárstva nové povinnosti

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 13:17 • 2 min
Zástupcovia štátu vo firmách budú mať voči ministerstvu hospodárstva nové povinnosti

BRATISLAVA - Zástupcovia štátu v spoločnostiach, ktoré ovláda štát, budú mať nové povinnosti. Ministerstvo hospodárstva SR totiž mení pravidlá pre činnosť zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, ktoré prijala vláda Ivety Radičovej. Ministerstvo hospodárstva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania materiál.

slovakia

left justify in out

"Návrh na doplnenie Pravidiel výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu a na zmenu vzorových stanov akciovej spoločnosti so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu".

Spôsobu riadenia zástupcov štátu venoval predošlý materiál len minimálnu pozornosť a obsahoval len základné povinnosti zástupcov štátu s majetkovou účasťou štátu, konštatoval rezort hospodárstva. "Predložený návrh dopĺňa povinnosti zástupcov štátu, ktoré zabezpečujú riadnu a včasnú informovanosť štátu ako akcionára o situácii, stave a dianí v príslušnej spoločnosti,“ zdôvodnilo svoje kroky ministerstvo.

Zástupca štátu v orgáne spoločnosti so 100-percentnou majetkovou účasťou bude po novom povinný informovať ministerstvo, ktoré ho do funkcie nominovalo, o termíne každého zasadnutia orgánu spoločnosti. Na požiadanie bude musieť predložiť podklady a materiály súvisiace so zasadnutím a informovať o záležitostiach spoločnosti, ktoré majú byť predmetom rokovania orgánu.

Nominant štátu bude musieť zodpovednému ministerstvu bezodkladne predložiť návrhy na zvýšenie alebo zníženie základného imania spoločnosti, návrhy na zmenu stanov spoločnosti a návrhy na uzatvorenie zmlúv ohľadom nadobudnutia, prevodu alebo zaťaženia akcií spoločností. Taktiež bude povinný bezodkladne informovať ministerstvo o návrhoch cien a iných návrhoch v konaní o cenovej regulácii pred Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a Radou pre reguláciu, návrhy na uzatvorenie zmlúv so spriaznenými osobami a návrhy na uzatvorenie zmlúv ohľadom nadobudnutia, prevodu alebo zaťaženia nehnuteľného majetku spoločnosti.

„Taktiež budú musieť zástupcovia štátu poskytnúť zápisnicu z každého zasadnutia orgánu spoločnosti, ktorého je členom, či zabezpečiť základné informácie o hospodárení spoločnosti potrebné pre tvorbu rozpočtu verejnej správy spolu s komentárom k základným ekonomickým ukazovateľom, ako aj špecifikáciou a kvantifikovaním významných vplyvov na hospodárenie spoločnosti, a to bez zbytočného odkladu, odkedy tieto informácie získa,“ uviedol rezort hospodárstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona