Zástupcovia poľnohospodárskych komôr V4 sa zhodli, že pomoc EK je nedostatočná

NETKY.SK • 10 September 2015, 12:18 • 2 min
Zástupcovia poľnohospodárskych komôr V4 sa zhodli, že pomoc EK je nedostatočná

ČERVENÝ KLÁŠTOR - Zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V4 sa na rokovaní v Červenom Kláštore dnes zhodli, že situácia najmä v sektore mlieka v krajinách V4 je kritická a chovateľom i prvovýrobcom mlieka nepomôže ani 500-miliónová pomoc zo strany Európskej komisie (EK), ktorá týmto opatrením zareagovala na protest farmárov, výrobcov mlieka a mäsa v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Niektorí zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V4 označili túto pomoc dokonca za hanebnú a nedôstojnú.

"Skonštatovali sme, že to, čo sa nám ponúklo v pondelok (7.9.) zo strany Rady ministrov, je strašne malo.

Hovoríme o 500 miliónoch eur, no tie nie sú vyčlenené na riešenie strát v sektore mlieka, ale na riešenie strát aj v sektore bravčového mäsa a ovocia i zeleniny. Vyjadrili sme veľkú nespokojnosť s týmto návrhom a požadujeme od Európskej komisie, aby brala situáciu s mliekom ako naozaj vážnu a aby aj adekvátne pripravila riešenie z tejto ťažkej situácie. Tu sme našli zhodu a pripravili sme aj niekoľko bodov riešenia tejto krízy," povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

 

Podľa neho je momentálne ťažké odhadnúť, koľko z balíka 500 miliónov eur pôjde pre slovenských poľnohospodárov, pretože systém prerozdelenia zatiaľ nie je známy. Počas rokovania v Červenom Kláštore sa však zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V4 zhodli na tom, že by nemalo ísť o rozdelenie podľa bývalých kvót, ale podľa toho, ktorá krajina zaznamenala najvyšší prepad cien.

 

Len na Slovensku za posledných sedem mesiacov vykazujú podľa Semančíka chovatelia straty v objeme 27 miliónov eur a pokiaľ sa nič nezmení, do konca roka ešte porastú. Najkritickejšia situácia je v sektore prvovýrobcov mlieka. Podobné je vo všetkých krajinách V4.

 

"Aj preto očakávame kompenzácie a dohodli sme sa aj na ďalších bodoch riešení, ktoré by pomohli tieto straty znížiť. Hovorili sme o pomoci cez proexportné podpory a o zvýšení intervenčných cien, ktoré sú dlhodobo nemenné a sú postavené ani nie na úroveň 60 % výrobných nákladov. Tiež sme diskutovali o podpore spotreby mlieka a mliečnych produktov, teda o propagácii, a aj o obchodných reťazcoch a o spravodlivejšej deľbe profitu medzi jednotlivé články, teda prvovýrobu, spracovateľov a obchod," uviedol Semančík.

 

Na Slovensku sa podľa neho situácia v sektore mlieka extrémne zhoršuje. Prvovýrobné ceny dlhodobo nedosahujú úroveň výrobných nákladov. V porovnaní s minulým rokom sú ceny nižšie o 10 centov na kilogram. Maďarskí výrobcovia čelia tiež obrovským problémom. Aktuálne sa výkupná cena pohybuje okolo 23 až 24 centov za kilogram, čo je pokles v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka o 26 %.

 

Cena surového kravského mlieka je najnižšia od roku 2009. V Čechách bola v júli cena za mlieko do mliekarní nižšia ako 27 centov za liter. Za mesiac august už to ale malo byť približne 25 eurocentov za liter. Predovšetkým menšie subjekty budú podľa viceprezidenta Poľnohospodárskej komory v Čechách Václava Hlaváčka pravdepodobne nútené znižovať stavy, alebo úplne skončiť s podnikaním. V Poľsku v prvej polovici roka 2015 bol udržaný vzostupný trend v dodávkach mlieka.

 

V júni 2015 aj napriek sezónnemu poklesu (o 2 % v porovnaní s májom tohto roka) nákupcovia prijali 944 miliónov litrov mlieka. Bolo to približne o 4 % viac ako rok predtým. Celkovo bolo od januára do júna 2015 nakúpených 5,2 miliardy litrov mlieka, čo je o 2 % viac ako v rovnakom období roku 2014.

 

Zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V4 hovorili aj o žatve a o úrode jesenných plodín. Všetky krajiny zaznamenali aj napriek suchám rýchlu a dobrú žatvu, na Slovensku boli aj kvalitatívne parametre obilia dobré. Sucho počas leta si však odnesú jesenné plodiny. Skonštatovali to delegáti zo všetkých krajín. Veľmi zlá situácia sa očakáva v úrode kukurice, zemiakov, cukrovej repy a slnečnice i ďalších plodín. Podľa Semančíka sa vo všetkých krajinách očakávajú vysoké prepady množstva úrody. Hovorí sa až o 40 či 50 %. Sú teda podľa neho vytvorené predpoklady aj na zvyšovanie cien týchto plodín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies