Zástupcovia odborárov odišli z tripartiti

NETKY.SK • 5 September 2011, 18:48 • 2 min
Zástupcovia odborárov odišli z tripartiti

Zástupcovia odborárov odišli z tripartiti

slovakia

left justify in out

img

Zástupcovia odborárov dnes opustili zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR, pretože vláda nerešpektuje dohodnuté závery z rokovania tripartity. "To, prečo sme sa rozhodli z dnešného rokovania odísť, bolo, že vláda ignoruje dohodnuté závery z rokovaní tripartity," povedal dnes na tlačovej konferencii viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimír Mojš.
Naposledy sa tak podľa neho udialo 17. júna, keď tripartita rokovala k návrhu Zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Po dlhej diskusii sa vtedy podarilo nájsť sociálnym partnerom a vládnej strane spoločnú podobu zákona. V polovici augusta už bol však podľa Mojša zákon na rokovaní vlády predložený bez zapracovaných pripomienok. "Práve proti takémuto jednaniu sme sa dnes ohradili a opustili rokovanie tripartity," dodal Mojš. Nezapracované pripomienky sa týkali najmä pravidiel o rekondičných pobytoch, ktoré zamestnávatelia navrhovali nechať v súčasnej podobe.
Zástupcovia konfederácie dnes takisto kritizovali doterajšie schválené zákony a opatrenia v oblasti dôchodkového, sociálneho, zdravotného a školského systému. Podľa Mojša súčasná navrhovaná podoba týchto zákonov skrýva mnohé riziká a zakladá nové problémy.
Podľa prezidenta KOZ Miroslava Gazdíka očakávajú odborári v najbližších dňoch garancie zo strany vlády do budúcich rokovaní. "Bolo by veľmi korektné, keby sme do stredy, najneskôr so štvrtka mali odpoveď od pána ministra Mihála alebo od pani premiérky, že sú tu určité garancie," vyhlásil Gazdík.
Takisto by bolo podľa neho veľmi seriózne, keby koaliční poslanci prostredníctvom pozmeňovacích návrhov dali Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci do podoby, akú odsúhlasila tripartita v júni.
Na tento týždeň už zvolala KOZ Radu predsedov, ktorá rozhodne o ďalšej stratégii odborárov. Zároveň budú odborári čakať a posudzovať kroky svojich partnerov. Uvažovať budú aj o definitívnom vystúpení z tripartity.
Hlasy za opustenie rokovania tripartity sa v konfederácii ozývali už začiatkom augusta. Otvorene o definitívnom opustení hovoril napríklad predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna, pričom práve tento zväz je najväčším v KOZ. Problémom bol postoj vlády voči pripomienkam odborárov k témam budúcoročnej minimálnej mzdy, riešenie problematiky dôchodkového systému či pripravovaná daňovo-odvodová reforma.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona