Figeľ: Náboženskí lídri v EÚ musia odrádzať od násilného extrémizmu

NETKY.SK • 29 November 2016, 17:10 • 2 min
Figeľ: Náboženskí lídri v EÚ musia odrádzať od násilného extrémizmu

BRUSEL - Integrácia utečencov prichádzajúcich do Európy neznamená ich asimiláciu, ale ich účasť v spoločnosti na báze rovnosti, čo je ale dnes skúšané extrémizmom, nacionalizmom a populizmom. Uviedol to osobitný vyslanec EÚ pre presadzovanie slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Figeľ po dnešnom rokovaní predstaviteľov Európskej komisie a Európskeho parlamentu s predstaviteľmi cirkví a náboženských združení v EÚ v rozhovore pre TASR priznal, že sa vo svojej funkcii prvýkrát zúčastňuje na tomto vnútroúnijnom dialógu, ktorý je zakotvený v Lisabonskej zmluve. Nie sú to preňho nové veci, pretože ako eurokomisár pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mnohojazyčnosť (2004-2009) bol pri začiatkoch dialógu euroinštitúcií s náboženskými lídrami, ktorý sa začal v roku 2005.

 

Témou dnešného stretnutia bola "Migrácia, integrácia a európske hodnoty". Migračná kríza si podľa Figeľa vyžaduje iný prístup zo strany EÚ ako napríklad jednotný trh alebo euro, keďže ide o konkrétne živé bytosti.

"Európa môže fungovať, len ak sa naučíme žiť jednotu v rozmanitosti. Bez toho to nejde," konštatoval Figeľ. Spresnil, že dnes už 60-ročná únia vníma dôležitosť slobody náboženstva oveľa viac než pred desiatimi alebo dvadsiatimi rokmi, i preto vznikol post pre presadzovanie náboženskej slobody, a to aj z dôvodu, že v blízkosti európskych hraníc dochádza ku genocíde, keď sú náboženské menšiny - kresťania, jezídi a šiiti - cielene, systematicky a dlhodobo likvidované bojovníkmi Islamského štátu.

 

Figeľ pripomenul, že počas rokovaní s predstaviteľmi náboženských smerov zaznela potreba rozlíšenia medzi patriotizmom, ktorý je láskou k vlasti, a nacionalizmom, ktorý znamená nenávisť voči ostatným. Účastníci dialógu konštatovali, že táto deliaca čiara je dnes v EÚ výdatne živená extrémizmom aj populizmom.

 

Predstavitelia eurokomisie a europarlamentu vyzvali náboženských vodcov, aby vplyvom na svoje komunity prispeli k integrácii migrantov a k znižovaniu nenávisti a radikalizmu. Figeľ vníma najmä spoluprácu a spoločné vystúpenia predstaviteľov troch abrahámovských náboženstiev - kresťanov, židov a moslimov - ako protipól voči konaniu džihádistov, ktorí predstaviteľov iných vierovyznaní vyhladzujú.

 

"Sloboda je udržateľná a dôležitá, len ak je napojená na zodpovednosť. A toto je výzva pre náboženských lídrov - ich spolupráca a ich angažovanosť do vnútra spoločenstiev by mala pobádať k tomu, aby priestor pre násilný extrémizmus alebo ideológiu nenávisti bol minimalizovaný a likvidovaný v našich vzťahoch a vzdelávaní. Tu majú úlohu všetci - rodina, médiá, školy aj inštitúcie," upozornil Figeľ. Dodal, že Európa v 20. storočí cez dve svetové vojny a dve totalitné ideológie spoznala, aký tragický môže byť jej vývoj, ak opustí tieto princípy.

 

Figeľ s odkazom na 160.000 migrantov, ktorých si krajiny EÚ nevedia prerozdeliť, upozornil, že tento rok bolo podľa údajov OSN vo svete 65 miliónov utečencov a vysídlencov. Je to o päť miliónov viac ako vlani, pričom Európa zachytáva len časť tohto problému. Spresnil, že EÚ môže dokázať, že je zrelým a zodpovedným spoločenstvom, a pomôcť nielen smerom dovnútra, pri integrácii migrantov, ale aj smerom navonok pri riešení kríz. Pretože ak dovolíme, aby v Sýrii a Iraku pokračovala genocída, tak budeme jej svedkami a komentátormi a doplatíme na jej následky. Ak to budeme riešiť, "ovocie mieru, stability a rozvoja" bude pozitívne aj pre Európanov. Tu je podľa neho nielen príležitosť, ale aj zodpovednosť Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies