Zástupcov starostov nebudú voliť zastupiteľstvá

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 18:13 • 2 min
Zástupcov starostov nebudú voliť zastupiteľstvá

BRATISLAVA - Zástupcov starostov a primátorov nebudú voliť zastupiteľstvá, ako to v novele zákona o obecnom zriadení navrhovali poslanci za KDH. Parlament návrh kresťanským demokratov neschválil. O svojich zástupcoch tak budú naďalej rozhodovať starostovia a primátori.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom tohto návrhu zákona je predovšetkým skutočnosť, aby funkcia zástupcu starostu, ako aj námestníka primátora bola volená, čím sa v plnej miere uplatňuje princíp zastupiteľskej demokracie na rozdiel od doterajšieho spôsobu menovania starostom, respektíve primátorom," vysvetľovali poslanci za KDH. Zástupca starostu, ktorý bude volený obecným zastupiteľstvom z radov poslancov, podľa nich nadobudne väčšiu hodnovernosť, keďže bude plne uplatnené volebné pravo obyvateľov obce, ktorí v priamych voľbách zvolili obecné zastupiteľstvo ako zastupiteľský zbor obce. "Zástupca starostu ako volený subjekt sa stane subjektom reprezentujúcim záujmy všetkých obyvateľov obce a zároveň subjektom spôsobilým zastupovať starostu v čase jeho neprítomnosti alebo nespôsobilosti na výkon funkcie," argumentovali poslanci za KDH. Vzhľadom na skutočnosť, že zástupca starostu bezprostredne spolupracuje so starostom, navrhovaná právna úprava umožňovala starostovi, aby písomným poverením určil poradie a rozsah jeho zastupovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona